Recension: Det som tillhör mig av Anne Holt

Jag läste Det som tillhör mig av Anne Holt första gången för många år sedan, och den gav mig sådana rysningar att jag inte kunde släppa den på flera månader. I och med att jag läste hennes namn på ett inlägg som Petrona hade skrivit vällde lusten att den igen över mig och omläsningen var ett faktum. Och vilken som Holt bjuder på!

Det som tillhör mig är en gripande med två till synes parallella handlingar. Det är dock bara en illusion och först i slutet blir kopplingen dem emellan klarlagd.

Emelie kidnappas och förs till en fuktig källare någonstans i Oslo med omnejd. Till en början är hon ensam och rädd. Efter en stund får hon sällskap av Kim som plötsligt en dag försvinner. Hon förstår att hon måste vara snäll med farbrorn för annars kanske hon också kommer att gå samma möte till mötes. Hon tröstar sig med att hennes pappa snart kommer att hitta henne. Plötsligt en dag har ännu en flicka gjort henne sällskap. Då även hon åter försvinner börjar Emelie att ge upp hoppet. Hon slutar att äta och sakta men säkert tynar hon bort, både till kropp och själ.
Polisen med i spetsen står helt handfallen.Varför kidnappas dessa barn? Vad har de gemensamt? Samtliga barn kommer från olika delar av Oslo och familjerna känner inte ens varandra. När kidnapparen börjar återbörda dem till sin mor, döda, med en lapp som säger Du fick som du förtjänar är Stubø desperat. Han kontaktar Inger Johanne Vik – psykolog, jurist och med ett förflutet i FBI – i hopp om att hon skall kunna hjälpa polisen att hitta Emelie som fortfarande befinner sig i kidnapparens våld. Samma Vik blir kontaktad av en gammal dam som envist hävdar att Aksel Seier har fått sitta av ett fängelsestraff , oskyldigt dömd för ett mord på en liten flicka. . Nyfikenheten hos Vik väcks och snart befinner hon sig med en fot i varje utredning.

Det här låter som vilken deckare som helst, men det Anne Holt lyckas så bra med här är att hålla läsaren i ett järngrepp. Ett grepp som envist håller tag och som vägrar att låta sig skyfflas undan i ett hörn innan intrigen har fått sin upplösning, vilket gör det här till en äkta bladvändare.

Karaktärerna är trovärdiga och intressanta och det går riktigt att ta på spänningarna som vibrerar i luften mellan dem: Stubøs och Viks trevande för varandra, Viks frustration över situationen över sitt ex och deras förmodade autistiska lilla dotter, mördarens ”icke” förhållande till sina offer, och inte minst polisens frustration över att inte komma mördaren och kidnapparen in på livet.

Jag kan verkligen rekommendera den här till alla deckarfans där ute. Det som tillhör mig är utan tvekan Anne Holts starkaste deckare.

-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Bokfakta

Författare: Anne Holt
Originalets titel: Det som er mitt
Utgivningsår: 2001
Förlag: Pirat
Översättare:
Antal sidor: 380

[Rating: 4/5]

Trackbacks

  1. […] sommarens deckarsäsong redan i slutet av maj och läste då Det som tillhör mig av Anne Holt.  Lite obegripligt att det igen blev en Holt eftersom jag ju för ungefär ett år […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: