Recension: Dinosauriens [fjädrar] av Sissel-Jo Gazan

I Dinosauriens fjädrar har jag för första gången, vad jag minns i alla fall, fått uppleva en deckare som nästan uteslutande utspelar sig i en akademisk miljö.

Storyn kretskar kring Anna Bella Nor som precis ska lägga upp sin avhandling om dinosauriens utvecklingslinje när hennes handledare, Lars Helland, hittas mördad på sitt kontor med avhandlingen i knät och med kroppen full av parasiter.

Kort därefter hittas även en bekant till Anna Bella mördad i sitt hem. Polisen med Søren Marhauge i spetsen försöker förtvivlat förstå vad det är som har hänt. Tiden går utan att de kommer någon vart och de obesvarade frågorna växer sig ganska snart över huvudet på Marhauge och han känner sig slut nögd och tvungen att inviga den som har tydligast koppling mellan de båda morden, Anna Bella, i jakten.

Naturligtvis kommer en hel del familjehemligheter upp till ytan och under resans gång får vi dessutom tillfälle att titta närmare på såväl Goth- som fetishkulturen. En intrig med många djup med andra ord …

Den som är förtjust i biologi i allmänhet och dinosauriernas magi i synnerhet kommer att älska den här boken. Det är inte jag men jag tyckte väldigt bra om den ändå, varför?

Jo, den har många styrkor som tillsammans gjorde ett så pass starkt intryck på mig att jag hoppas att även Sissel-Jo Gazans övriga böcker kommer att översättas till svenska. Det känns tämligen onödigt att säga att hon är utbildad biolog för det är ju ofta så att författarna skriver om det yrke de verkligen känner till. Och Gazan gör detta väldigt bra, men utan att mästra eller rabbla upp en massa begrepp och latinska ord i ett försök att imponera på läsaren. Nej, hon ger en (historie)lektion i naturvetenskap på ett sådant välskrivet sätt att till och med en sådan som jag kan sitta klistrad vid boksidorna för att lära mig mer om t.ex. fåglarnas förfäder, dinosaurierna. Här ska dock tilläggas att även andra mer eller mindre trevliga djur tar sin lilla plats i intrigen på ett sådant sätt att det riktigt kryper i kroppen. Visserligen krävs det inte särskilt mycket för att åstadkomma detta när det gäller mig då jag fullständigt fryser till is bara jag ser en liten spindel och då kan ni ju tänka er hur jag reagerar när jag läser om någon som har ett helt gäng med giftiga fågelspindlar i sin ägo … fy för den lede säger jag bara.

Karaktärerna är en brokig skara av mer eller mindre ”skadade” personligheter: Søren Marhauge är något av en stereotyp polis men hans förflutna gör det ändå omöjligt att inte tycka om honom. Jag kan lätt identifiera mig med Anna Bella Nor i egenskap av en ensamstående mamma som ska försöka få såväl ekonomin, tiden, arbetet/studierna samt det faktum att man är förälder att gå ihop. Dock har hon vissa karaktärsdrag som gör att jag inte riktigt står på hennes sida riktigt hela tiden. Anna Bellas mamma och pappa finns det mycket att säga om, men jag nöjer mig med det faktum att de på ett eller annat sätt berör läsaren och det inte alltid i det positiva förtecknet. Sedan finns det en viss akademiker som verkligen lever för sitt jobb som jag lätt kan identifiera mig med då jag blir fullständigt hänförd och uppslukad av saker som jag har fått smak för. Man kan nog säga att såväl han som jag är något excentrisk i vår personlighet, vilket kan vara nog så irriterande för omgivningen men  ack så förlösande för individen själv 🙂

Språket är bra och visst förekommer det vissa ord och uttryck av såväl latinskt ursprung som av en mer än lovligt krånglig karaktär men Gazan förtydligar och förklarar där så krävs utan att varken låta tempot stanna upp eller låta detta på något sätt ta över och bli ett irritationsmoment.

Vad som är mest fascinerande av alltihop är att allt ”prat” om vetenskapsteori, avhandlingar och allt annat som har med det rent akademiska att göra fick mig att börja fundera om det inte är dags för mig att ta tag i min italienska respektive tyska D-uppsats, jag menar bara en sådan sak ….

Det finns dock ett minus med den här boken och det är att kapitlen är på tok för långa då de håller ett snitt på ca 30 sidor. Men det får väl anses vara en bagatell i sammanhanget.

Kultfakta: Sissel-Jo Gazan föddes 1973 i Århus, Danmark och är en utbildad biolog som har fyra böcker med sig i bagaget varav den här är den första som har givits ut på svenska.

Andra bloggare om Dinosauriens [fjädrar]: Boktagen, Mina boktips

Bokfakta:

Författare: Sissel-Jo Gazan
Titel: Dinosauriens [fjädrar]
Originalets titel: Dinosaurens fjer
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Urban Andersson
Antal sidor: 490
Källa: Biblioteket
Intresse: deckare, kriminalroman, biologi, dinosaurier, fåglar, avhandling, uppsats, akademiker
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Birgitta says

    Dock D-uppsats, inte avhandling. Baksidestexten är fel. 

  2. Den hamnade omedelbart på önskelistan. Som naturvetare som jobbar i akdemisk miljö och slukar deckare så vore det väl konstigt annars;-) Tack för tipset!
    Lotten recently posted..Utlottning hos Annika

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: