Recension: En äkta man av Dennis Lehane

Baksidestext: Efter att ha fått ett sammanbrott i direktsändning har tevejournalisten Rachel Childs stängt in sig i sin lägenhet. Hon är fången bakom sina egna psykologiska och sociala spärrar och hon plågas av händelser i sitt förflutna. När Rachel av en slump träffar Brian och blir hals över huvud förälskad verkar det först som att han ska lyckas dra henne ut ur hennes skal. Men efter deras bröllop börjar Brian bete sig allt mer underligt. Ett slumpartat möte en regnig eftermiddag får Rachels världsbild att rasa samman. Är Rachel bara paranoid, kanske på gränsen till galenskap, eller är allt hon trodde var sant en lögn? En äkta man är en mörk, uppslukande och romantisk spänningsroman med en intrig som överraskar gång på gång.

Mina tankar:

Jag har varit ett stort fan av Dennis Lehanes böcker under en väldigt lång tid men En äkta man är en stor besvikelse.

Intrigen tar så att säga sin början i slutet vilket innebär att den här boken platsar i kategorin ”Why dunnit”. Jag kan inte påstå att jag har läst sådana vid så många tillfällen men jag älskade Die Sünderin (Synderskan) av Petra Hammesfahr, och i det här sammanhanget är hon i en klass för sig.

Dock kan jag inte säga annat än att Dennis Lehanes språk är outstanding som vanligt, men det är också allt.

Huvudkaraktären Rachel har vuxit upp under minst sagt annorlunda förhållanden med en mamma som skrev en bästsäljande bok (vars uppföljare inte alls rönte lika stora framgångar) men som konsekvent vägrade berätta för Rachel vem hennes far var. Grymt och oförlåtligt om ni frågar mig.

Visst känner jag en viss sympati för Rachel under vissa partier av boken men tempot är alldeles för lågt och spänningshalten är i det närmaste obefintlig för att mitt intresse ska hålla sig vid liv.

Under ett visst parti höll jag tummarna för att Rachel skulle ta rätt beslut beträffande den skit som hon fick utstå och det gör hon till viss del. Vad hon sedan gör med den kunskapen är en helt annan femma.

Ett par passager i den här intrigen för oss med till en sådan bister verklighet att det är så svårt att kunna greppa att det kan överensstämma med verkligheten. Tyvärr tror jag dock att Lehane faktiskt är och nosar på sanningen här. Om så är fallet är det inte konstigt att Rachel fick ett sammanbrott i direktsänd tv, och med facit i hand är det endast detta som får mig att reagera. En aning!

När hon är som mest sårbar stöter hon på Brian och är det någon som drar nytta av situationen så är det han, även om jag så här i efterhand är något tveksam till motivet.

Musik, vissa låtar eller genrer, är ofta ett återkommande inslag i böcker och den här boken är inget undantag. Här handlar det om Since I fell for You av Lenny Welch som skulle ha kunnat gett den här intrigen en intressant ”touch”. Tyvärr kan jag inte säga att det gick hem till 100 %.

Dennis Lehane om Since we fell:

 

Andra röster om En äkta man finns här

En äkta man är ett recensionsexemplar från Albert Bonniers Förlag i översättning av Johan Nilsson.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: