Recension: Hjärtats mörker av Jonas Moström

har läst mycket gott om  och hans böcker om Johan Axberg och Erik Jensen och hade föresatt mig att läsa hans böcker från början. Då varken Dödens pendel eller Svart cirkel fanns inne vid mitt biblioteksbesök högg i stället till mig den tredje boken i serien: Hjärtats mörker och mina intryck är ljumna för att uttrycka det milt.

Boken böjar relativt starkt med två små pojkar som hittar en död kvinna i skogen på väg till sin koja. Trots att de är uppjagade har de sinnesnärvaro nog att lägga märke till en del detaljer som de delger polisen. I det stora sammanhanget har de dock inte särskilt mycket att gå på och utredningen börjar nästan genast att stampa på ett och samma ställe. Åtminstone ända tills kvinnans mobiltelefon dyker upp på en minst sagt oväntad plats.

Därefter väljer Moström av någon obegriplig anledning att lämna utredningen därhän för att till 99,9% i stället på såväl huvudkaraktärernas som kreti och pletis eländiga liv och leverne: Erik Jensens äktenskap är på upphällningen och hans fru, Sara, bestämmer sig för att åka iväg på en skrivarkurs till Provence. Där träffar hon en person som kommer att göra såväl Saras som Eriks liv till ett helvete (vilken överraskning?), Johan Axberg har blivit lämnad av sin älskade Carolina som nu väntar barn med sin nye man. De små pojkarnas föräldrar är skilda och de har inte ett särskilt gott öga till varandra. Ylva Forsblad är förbannad på allt och alla och så fortsätter det i det oändliga.

Utredningen då? Jovisst återvänder Moström till den ibland och när han gör det skickar han iväg ledtrådar som är så övertydliga att till och med jag,  som sällan eller aldrig lyckas ut vem mördaren är förrän författaren själv väljer att avslöja det, hade ringat in mördaren långt innan ens hade läst halva boken.

Om det inte hade varit för att  ingår i min Boktolva för året så hade aldrig bemödat mig om att läsa ut boken.

Bokfakta:

Författare:
Titel: Hjärtats mörker (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2008
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 367
Källa: Bibliotek
Intresse: Deckare, kriminalroman
Serie: Johan Axberg & Erik Jensen (del 3)
Betyg [Rating: 1/5]

 

 

Comments

  1. Intressant med dina reflektioner. Jag gillar Moströms böcker (även om han inte är den starkaste stjärnan på svensk deckarhimmel) och jag tror att en del i det är den lokala anknytningen.
    Nu minns jag inte exakt vilka som jag har gillat mest och minst av hans böcker och den här är ju ett tag sen jag läste.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: