Recension: Långt ifrån död av Peter James

Långt_ifrån_dödFörfattare:
Originaltitel: Not Dead Enough
Utgivningsår: 2009
Förlag: Damm
Antal sidor: 464
[rating: 4/5]

Sammanfattning

Den vackra Katie Bishop hittas mördad i sitt hem. Misstankarna riktas som sig bör mot den som stod henne närmast: hennes make Brian. Han hävdar bestämt att han sov i sin bostad i vid tidpunkten för mordet. Strax därpå påträffas ytterligare en mördad kvinna som även hon har kopplingar till Brian. Trots att beviskedjan växer sig allt starkare till Brians nackdel är allt annat än säker på att de har gripit rätt man: när han utsätts för Grace speciella förhörsteknik tyder det på att Brian talar sanning när han säger att han är oskyldig. Mysteriet växer sig allt tätare och än mer mystiskt blir det när några vänner till Grace påstår sig ha sett Sandy, hans fru som hade försvunnit språlöst nio år tidigare, i München.

Mina tankar

Det känns otroligt tillfredställande att – efter några mediokra läsupplevelser – äntligen ha fått tag på en näst intill fullpoängare. Intrigen är invecklad, men aldrig alltför komplicerad. Precis när trodde att jag hade räknat ut hur det hela hängde ihop presenterades en liten detalj som fick mina teorier att falla ihop som ett korthus. Det var först under de sista sidorna som allt äntligen föll på plats.

Boken är oliiiidliiiiigt spännande (för att citera Peter Harryson) och fick verkligen tvinga mig att lägga den ifrån mig för att få andra saker gjorda. Tempot är ömsom högt, ömson lågt. De lugnare partierna känns nästan nödvändiga: det händer någonting i stort sett hela tiden och när tempot går ner en aning tillåts man att hämta andan för ett ögonblick.
Det är sidospåret om Grace försvunna fru som drar ner betyge: det kändes som ett onödigt och fullständigt ointressant inslag i en annars fulländad historia.

Rekommenderas!

Den här boken ingår i min reviderade över som ska läsa i min Thriller-utmaning. En avklarad, bara elva kvar alltså! Har du inte anmält dig ännu, gör det nu!

Comments

  1. Härligt med en bok som levererar! Jag har lyssnat på den första, Levande begravd, och tyckte mycket om. Men sen läste jag en del sura recensioner på uppföljaren, Ett snyggt lik, så då fortsatte jag inte. Hur många böcker är han uppe i nu och vad tycker du om dessa? Jag kanske borde ge honom en chans till…?

    • Fru E: James har skrivit tre böcker och jag har tyckt bra om dem allihop. Så här långt är bok nummer två – ett snyggt lik – den sämsta av dem, men den är absolut inte så dålig som många recensenter (framför allt professionella) tycker.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: