Recension: Mörka domäner av Val McDermid

Författare: Val McDermid
Titel: Mörka domäner
Originalets titel: A Darker Domain
Utgivningsår: 2009
Förlag: Alfabeta
Översättare: Ulla Danielsson
Antal sidor: 364
Källa: Bibliotek
Intresse: Journalistik, deckare, kriminalroman, konst
Betyg [Rating:2.5/5]

Äntligen har jag lyckats komma till punkt i Val McDermids tempofattiga och i många fall extremt ointressanta bok Mörka domäner.

Intrigen tar oss omväxlande tillbaka till gruvstrejken i början av 1980-talet och nuet.  Människor från då och nu ges alla en chans att komma till tals och omedvetet börjar jag dra likheter mellan den här och Håkan Nessers bok De ensamma. Skillnaden är dock att Nesser kompenserar det låga tempot med en annan sorts spänning som trots det gör boken intressant. Det lyckas inte McDermid med ty jag känner ingenting för karaktärerna som är platta och ointressanta. Intrigen är många gånger rörig och alla tillbakablickar gör att tempot dras ner från lågt till obefintligt, språket är okej men inte mer.

Det enda som hon egentligen får plusspoäng för att en del av handlingen utspelar sig i Italien. Ett pluss som dessvärre dras ner av det intetsägande slutet. Om inte dessa två beståndsdelar hade tagit ut varann hade kanske Mörka domäner kommit upp till ett godkänt betyg.

Efter flera försök kommer jag nu inte att läsa någon fler bok av McDermid om inte Tony Hill och Carol Jordan står för utredningsarbetet.

Mörka domäner ingår i läsutmaningen:Deckare jorden runt som ni kan läsa mer om på Paulas blogg.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: