Recension: Panik av Jeff Abbott

Jag kom i kontakt med Jeff Abbott för första gången när jag läste hans fartfyllda thriller Black Out och som jag gillade den!

Därför blev glädjen extremt stor när såväl Panik som Illusioner fanns inne vid mitt senaste besök på biblioteket.

Faktum är att få om ens någon titel skulle passa bättre då panik är precis vad Evan Casher känner när han hittar sin mamma död i sina föräldrars kök bara några få timmar efter hon har ringt och bett honom komma utan att ge den minsta ledtråd till varför. Som om inte det vore nog utsätts han själv för ett mordförsök men han räddas i sista stund av en okänd man som sedan kidnappar honom. Pricken över i är att hans pappa är spårlöst försvunnen.

Är det någonting som Jeff Abbott har lärt sig så är det att en bra thriller ska inledas med en smäll som gör att läsaren är fast redan från första meningen. Därefter händer allt i en rasande fart och det finns inte minsta utrymme för att andas och det är precis så thriller-slipstenen ska dras: Jag började läsa just innan Sverige skulle möta Finland i tisdags och jag blev så fast att fotbollen helt enkelt fick vara på i bakgrunden för jag var fullt upptagen med att följa med på Evans viktigaste resa.

Inget ont som inte för något gott med sig brukar man ju säga men här vänder vi på steken. Til den goda sidan hör intrigen, karaktärerna, tempot och språket som alla är fem-poängare. Däremot finns det ett tema som känns igen från Black Out (och som även återkommer i Illusioner som jag började läsa i går) vilket gör att jag känner en antydan till besvikelse: huvudkaraktärerna hamnar i en låt oss säga prikär situation. Han möter människor som vill honom illa, han möter människor som vill hon väl och så finns det människor som vill både och för att bejaka sina egna intressen. Detta medför att huvudkaraktären inte vet vem han kan lita på vilket sätter i gång larmsystemet som skickar ut ”har jag inte läst det här förut”signaler.

Och det är enda anledningen till att Panik inte når upp till toppbetyget. Däremot är den nog spännande för att generera 4 guldstjärnor för är det någonting han kan så är det att fängsla mig … och som han gör det!

Andra röster om Jeff Abbott och hans böcker:

Bokfakta:

Författare: Jeff Abbott
Titel: Panik
Originalets titel: Panic
Utgivningsår: 2008
Förlag: Damm
Översättare: Bo Samuelsson
Antal sidor: 445
Källa: Bibliotek
Intresse: Thriller, spänning
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Den var rätt mysig faktiskt.

    Men läste du Black out innan? Tycker du att du märker någon skillnad?

    Jag trodde de hörde ihop förut, men nu inser jag att de är fristående.
    Feuerzeug recently posted..Cirkeln som trollbinder

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: