Recension: Patienten av P.D. James

Författare: P.D. James (Phyllis Dorothy James)
Originalets titel: The Private Patient
Utgivningsår: 2008
Förlag: Wahlström och Widstrand
Översättare: Ulla Danielsson
Antal sidor: 391
Källa: lånad från biblioteket
Intresse: Deckare
Genomsnittligt betyg [Rating: 3.5/5]

Den tjugoförsta november, den dag då Rhoda Gradwyn fyllde fyrtiosju år, och tre veckor och två dagar innan hon blev mördad, gick hon till Harley Street för att för första gången träffa sin plastikkirurg, och fattade där i väntrummet, som tycktes vara inrett för att inge förtroende och dämpa oro, det beslut som oundvikligen skulle leda till hennes död.”

Rhoda Gradwyn, en av Londons mest beryktade undersökande journalister, skriver in sig på den berömde plastikkirurgen Chandler-Powells exklusiva privatklinik för att låta avlägsna ett missprydande ärr i ansiktet. Alla förutsättningar finns för ett lyckat ingrepp, följt av en veckolång behaglig konvalescens på ett av de vackraste godsen i hela Dorset. Operationen genomförs som planerat, utan några som helst komplikationer. Dagen därpå hittas hon död på sitt rum.

Polisintendent Adam Dalgliesh och hans kollegor vid Scotland Yard kallas in för att utreda fallet. När det omfattande förhörsarbetet inte verkar leda någon vart beslutar Dalgliesh att man måste börja gräva djupare i Rhoda Gradwyns privatliv. Småningom finner man kopplingar både till en ung kvinnlig författares självmord några år tidigare och till ett gammalt mordfall då en liten flicka tagit livet av sin lillasyster. När sedan också en av Rhodas få nära vänner hittas död blir härvan än mer tilltrasslad för Dalgliesh och hans medarbetare, som kommer att ställas inför svårare problem än frågan om vem som egentligen är skyldig.

(Sammanfattning från adlibris.com)

Patienten är en lugn och trivsam deckare i lantlig miljö. Som vanligt bryts idyllen av  mord och Adam Dalgliesh och hans team blir inkallad för att lösa fallet. Som sig bör för en avlägsen plats finns det inte så många tänkbara förövare, men samtliga visar sig både ha haft såväl motiv och som tillfälle att begå brottet.

P.D. James är oerhört skicklig på att skapa psykologiska deckare med många bottnar och karaktärssammansättningen är som vanligt massiv och oerhört intressant. Men inte nog med det: hon förstärker dessutom intrigen och mystiken med en sägen (påhittad eller verklig?) om en häxa som brändes på bål vid en stensättning i närheten av herrgården där mordet på Rhoda Gradwyn ägde rum.  En sägen som på ett eller annat sätt följer med hela handlingen ända till den punkt då den får nytt liv …

Jag tycker om deckare där det händer någonting hela tiden och som man endast med tvång kan lägga ifrån sig för att göra andra saker. Den här boken faller tyvärr inte in under dessa kriterier, men då tempot är det enda som saknas är den helt klart läsvärd.

Handling [Rating:4/5]
Språk [Rating: 3/5]
Karaktärer [Rating: 4/5]
Tempo [Rating: 2/5]
Omslag [Rating: 4/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: