Recension: Prövningen av Michael Connelly

 är nog en av samtidens mest produktiva och han har många huvudkaraktärer som slåss om uppmärksamheten: Terry McCaleb, Harry Bosch, Rachel Walling, Mickey Haller, Jack McEvoy, Cassie Black och Henry Pierce.

Det som känns så tryggt med Connelly är att han alltid erbjuder en intrig som är lätt att ryckas med i och ett språk som känns välbekant. Av huvudkaraktärerna gillar Bosch och McEvoy bäst. känner inte så bra ännu men han kommer nog säkert att vinna mitt fulla förtroende i framtiden.

I Prövningen återfinns inte mindre än tre av huvudkaraktärerna ovan. och jobbar sida vid sida då den dömde barnamördaren Jason Jessup beviljas en ny på grund av ett DNA-bevis som i praktiken kan fria honom. Rachel Walling har en mer tillbakadragen roll och bidrar inte särskilt mycket i huvudintrigen men hon sår ett frö som ger en aning om att den här boken kommer att få en fortsättning en vacker dag.

Att flera välkända (oberoende) huvudkaraktärer jobbar tillsammans på det här viset har både sina för- och nackdelar. Haller tar hand om det juridiska, Bosch sköter utredningsarbetet och Walling gör gärningsmannaprofiler och med ett sådan välsmort maskineri vore det väl konstigt om inte samarbetet skulle ge resultat? Att det är som står i första ledet står klart eftersom han är bokens -person. Jag skulle dock ha föredragit om Connelly hade valt att låta alla röster höras i tredje person då det stundtals är extremt förvirrande med en som pratar i -form medan den berömde får nöja sig med en mer tillbakadragen position trots att han i stort sett får lika stor plats som sin halvbror.

På tal om halvbror! höjde på ögonbrynen både en och tre gånger under läsningens gång. Jag hade inte en aning om att Haller och Bosch var halvbröder. Ej heller visste jag att Boschs dotters mamma hade dött och att dottern numera bor permanent hos sin pappa. När har allt detta hänt? Om någon av er sitter inne med svaret så är jag ”all ears”.

Bokfakta:

Författare:
Titel: Prövningen (sponsrad länk)
Originalets titel: The Reversal (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts
Översättare: Patrik Hammarsten
Antal sidor: 404
Källa: Bibliotek
Intresse: juridisk
Serie: Mickey Haller (del 3)
Betyg [Rating: 3/5]

 

 

Comments

  1. Att de var halvbröder tror jag nämndes redan i den första boken om Mickey Haller men definitivt i den andra där Bosch utreder ett mord där Haller är… ja, på sätt och vis misstänkt.

    • Om jag inte minns fel har jag bara läst en bok med Haller som huvudkaraktär och jag kan inte minnas att det nämndes där. Nåväl, det var något av en överraskning men sådana är ju kul 🙂

  2. Monica Olsson Kolkman says

    Du har missat Nio Drakar där Bosch exfru dör och dottern kommer till honom.
    När Haller och Bosch får reda på att de är halvbröder minns jag inte just nu.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: