Recension: Stumt vittne av Lynda La Plante

Författare: Lynda La Plante
Originalets titel: Prime Suspect 2
Utgivningsår: 1996
Förlag: B. Wahlström
Översättare: Anders Bellis
Antal sidor: 233
Källa: lånad från biblioteket
Intresse: Serie
Andra titlar i serien: I mördarens spår 1
Kultfakta: I mördarens spår ligger till grund för den brittiska, numera nedlagda, tv-serien med samma namn.
Genomsnittligt betyg [Rating:4/5]

I sex år hade den unga flickan legat begravd i en stenlagd trädgård i en av Londons svarta förorter. När kroppen av en slump hittas rivs gamla hemligheter upp. Jane Tennison, överkommissarie, utses att leda utredningen. Vem var flickan? Varför dog hon? Och vem mördade henne?

Det blir Jane Tennisons andra mordutredning – en ny chans att visa vad hon går för. Visst hade hon mötts av respekt efter Marlow-fallet ett år tidigare, visst hade hon fått rykte om sig att vara både tuff och kompetent, men i den mansdominerade världen på mordroteln var misstron lika kompakt som alltid.
Tennisson kämpar i motvind mot sin oförstående chef, mot avoga underordnade – och mot sina egna känslor för en av männen bland dem. Och när utredningen drar igång, måste hon satsa hela sin kapacitet, allt sitt engagemang i en mördarjakt där samtliga vittnen tycks ha något att dölja.

(Sammanfattning från bokens baksida)

Det är genom den brittiska tv-serien som jag har lärt känna Jane Tennison och hennes team. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Britterna kan verkligen det här med att göra bra tv! Och inte är de sämre på att skriva bra böcker!

I mördarens spår 2 – Stumt vittne är en ren njutning att läsa. Intrigen är spännande med en hel del twists and turns på vägen. Men det är inte den som är höjdpunkten i den här historien utan det är karaktärerna. Jane Tennison kämpar och slåss med näbbar och klor för att bevisa, både för sig själv och andra, att hon är en mycket duglig polis. Och för det mesta lyckas hon riktigt bra, men hon tar vissa beslut som inte ses med blida ögon av alla inom kåren.
En som verkligen vill sätta Tennison på plats är hennes kollega Oswalde som går emot hennes order i ett kritiskt skede av utredning. Detta för förödande konsekvenser. Inte bara för Oswalde och Tennison utan även för den som Oswalde har placerat i häktet.

Samtidigt går den riktige mördaren och letar efter nya offer och det dröjer inte länge förrän han har fått syn på en lämplig kandidat för några fotografier …

Mördaren är så trovärdigt beskriven att det riktigt kryper i kroppen när man läser om hans framfart, hans tankar, hans agerande och hans syn på livet. Det är kusligt.

Handling [Rating: 4/5]
Språk [Rating: 3/5]
Karaktärer [Rating: 5/5]
Tempo [Rating: 3.5/5]
Omslag ( den här gången får omslaget inget betyg då boken jag har i min ägo har ett annat omslag än de som jag har hittat på nätet)

Tips! måndag den 1o maj kl. 21.00 är det premiär på tv 4 för Kommissarie Anna Travis. Det är en miniserie i två delar som är baserad på en roman av just Lynda La Plante. Då ska då i alla fall jag bänka mig framför tv:n för det kan inte bli annat än bra!

Comments

  1. Tack för tipset! Tyvärr funkar min TV4 uruselt av och till så det var mer otroligt att jag kan se den men ändå………

    • Annika says

      Jag har höga förhoppningar om att den kommer att vara sevärd och jag önskar dig lycka till med kanalen!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: