Recension: Tillbaka till livet – Alisons historia berättad av Marianne Thamm

Tillbaka till livet – Alisons historia är en gripande berättelse om den sydafrikanska tjejen Alison som kidnappas, våldtas och knivhuggs ett flertal gånger innan hon lämnas i ett avlägset buskage i tron om att hon är död.

Alison är dock inte beredd att ge upp livet utan sakta och mödosamt tar hon sig upp till motorvägen där hon slutligen får hjälp av en veterinär som tillkallar ambulans innan han sätter igång att göra vad han kan för att hålla henne vid liv tills den kommer.

Mot alla odds överlever hon övergreppet men vägen tillbaka är lång och mödosam.

Historien berättas ur flera olika perspektiv: Alison själv så klart, privatpersonen som hittade henne på motorvägen, kirurgen som opererade henne, polismannen Melvin Humpel som såg till att förövarna fick sina straff, Alisons mamma och bästa kompis.

Det här gör att det blir en viss repetition av händelser som inte påverkar läsningen negativt vid en första genomläsning. Då fungerar de snarare som en fördjupning av redan kända fakta som känns relevanta för att över huvud taget förstå hur Alison kunde överleva ett sådant brutalt överfall som borde ha tagit död på vem som helst.

Om man som jag läser boken för andra gången (jag läste den första gången precis när den hade kommit ut 2003) förlorar repetitionerna sin funktion och innan jag har läst ut den sovrar jag friskt med vad jag läser och inte.

Hur man än läser boken går det inte att komma underfund med den ondska som florerar omkring i vår värld. Killarna som utförde den brutala misshandeln kom från brutna hem och hade varit i kontakt med polisen sedan tidigare. Detta är, och har aldrig varit, en ursäkt för att tro att man har rätt att behandla andra människor illa för det höga nöjets skull. Mest skrämmande är nog ändå tanken på att det nödvändigtvis inte behöver vara den brottstyngde gärningsmannen som utför ett sådant här brott. Det kan lika gärna vara den försynte grannen, butiksbiträdet eller varför inte till och med en som jobbar inom rättsväsendet som förvandlas vid mörkrets inbrott.

Än svårare är det att inte imponeras över Alisons mod, läkningsförmåga och instinkten att överleva till varje pris.

Första gången jag läste den strömmade tårarna nerför mina kinder. Så icke denna gång men oberörd är jag inte. Det kan ingen vara!

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<

Författare: Marianne Thamm
Titel: Tillbaka till livet – Alisons historia berättad av Marianne Thamm
Originalets titel: I have life – Alison´s Journey as Told to Marianne Thamm
Utgivningsår: 2004
Förlag: Richters
Översättare: Eva Mazetti-Nissen
Antal sidor: 280
Källa: Bibliotek
Intresse: Självbiografi

 

 

Comments

  1. Har också läst denna. Otroligt att hon kunde överleva. Har försökt tänka vad man själv skulle göra om man hamnade i den situationen men det är för grymt för att man ska kunna föreställa sig det!
    klok som en bok:-) recently posted..jag vill vara där i boken

    • Annika says

      Jag håller med och i ärlighetens namn är det en erfarenhet som jag klarar mig väldigt bra utan. Alison bevisar dock att det finns en inneboende styrka inom oss som man inte vet finns och att man klarar av mer än man tror och det är ganska upplyftande tycker jag.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: