Recension: With your blessing av Jo Spain

SPOILER ALERT!! 

 

Någon är ute på ett hämnduppdrag och det är kyrkliga tjänare som attackeras på ett fullständigt hänsynslöst sätt. Övervåld är ett milt sätt att beskriva det på. Kriminalkommissarie Tom Reynolds och hans team spårar orsaken till det första mordet till Magdalene Laundries, ett isolerat kloster på Irland. Fler mord följer och rätt snart står det klart att mördaren är mitt bland polisteamet och nunnorna.

Det första mordet är mycket brutalt och mina tankar går omedelbart till Val Macdermids serie om Carol Jordan och Tony Hill. Om man inte tycker om blod eller lätt får mardrömmar av våldsamma mord etc. ska man definitivt INTE läsa den här boken.

Barn är ett genomgående tema och till och med Reynolds dotter Maria är gravid. En kollega till Reynolds, Michael Geoghegan är gift med Annie. De har försökt få barn under en lång tid men hon får missfall på missfall vilket tär på relationen och inte minst på båda parters personliga hälsa.

Jag har två barn och jag skulle aldrig kunna resa mig helt om något skulle hända dem. Därav skär det i hjärtat när jag läser om hur kvinnor och barn behandlades i det hus som förlöste ”this precious gift from God” innan barnet placerades i ett hem på hemlig ort.

Harry Nelson tvingas att gå en kurs om trafikvett i The Chalk Pit av Elly Griffiths. Här kör Ray 50 km/h som enligt Reynolds är för laglydiga medborgare, inte för polisen. Jag vet inte vad jag ska säga men min hjärna drar denna slags paralleller helt på automatik. Det finns en hel del slutsatser att dra från detta men de sparar jag till ett annat tillfälle och ett helt annat sammanhang.

Att jag hör till den äldre skaran av läsare blir extremt tydligt när polisen går igenom pappersregister, hur sjutton klarade vi oss utan internet och all övrig digitalisering låt oss säga för 20 år sedan?

När jag inte mår bra drabbas jag av en slags social fobi. Jag vill inte träffa någon och när jag måste gå och handla så håller jag för det mesta blicken nere på golvet och låtsas att jag inte ser alla bekanta som jag passerar. I den här boken tar det sig form av den bästa rättspsykologen Linda McCarn och hennes före detta man Emmet McDonagh, kriminaltekniker.  Måtten de tar till för att undgå att stöta på varandra är oerhört underhållande, och eftersom Jo Spain är duktig på gestaltning så är det extremt underhållanden

FIAT är normalt en akronym för Fabbrica Italiana Automobili Torino men här har ordet en helt annan innebörd, nämligen ”FIx It Again Tomorrow” vilket enligt min åsikt är hysteriskt roligt.

With our blessing är den första delen av en trilogi med kriminalkommissarie Tom Reynolds i spetsen. En mycket likable karaktär som jag genast föll för. Detsamma gäller hans partners Ray Lennon och Laura Brennan vars inbördes relation både är lätt att känna igen sig i samtidigt som det är rätt så underhållande när man själv inte står mitt upp i det.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: