Sommartider är deckartider: Miss Marple är bara en brittisk detektiv i raden som fyller tv-tablåerna

När vädergudarna enbart har regnoväder, stormar och kyla att erbjuda är det lätt att börja fråga sig om sommaren verkligen har kommit. Det är en berättigad fråga. Juli månad borde vara full av strand, bad, solsken, solskydd, sång vid lägereldar och inte minst glass.
En blick ut genom fönstret får mig att undra om inte en tidsmaskin har förflyttat oss till september: termometern säger 10 grader, träden böjer sig i vinden och skyn är täckt av regntunga moln. I stället för stranden sitter man hopkurad i soffan med bästa filten över sig för att inte frysa ihjäl. Det enda som saknas för att fullborda höstkänslan är de röda, gula och bruna löven som brukar pryda träden. Då är det tur att de brittiska tv-deckarna återigen har gjort sitt intåg i de svenska tv-tablåerna.
Det formligen kryllar av brittiska deckarserier i, i stort sett alla kanaler: Morden i Midsomer och Mördare okänd i SVT 1, Kommissarie Dalgliesh i kanal 9, Kommissarie Morse och Dalziel & Pascoe likaså och sist men inte minst Miss Marple i tv 4.

Miss Marple, eller Jane Marple som hon egentligen heter, är en skapelse från Agatha Christies penna. Hon introducerades första gången 1926 i novellen The Tuesday Nightclub, en novell som publicerades i tidsskriften The Sketch Magazine. Först fyra år senare dyker hon upp i romanen Mordet i prästgården. Det är det första romanen av totalt tolv som hon medverkar i. Christies första detektiv – den fåfänga belgaren Hercule Poirot – medverkade i betydlig fler.
Miss Marple och Hercule Poirot är varandras motsvarigheter. Poirot är maniskt noggrann medan Marple framställs som en vimsig gammal tant. Visst är hon gammal, någonstans mellan 70 – 80 år, men vimsig är hon absolut inte. Det är snarast hennes täckmantel: eftersom ingen tar någon större notis om henne kan hon i lugn och ro snoka omkring och ställa till synes oskyldiga frågor i sin jakt på sanningen. Hennes enda passion är att lösa mordgåtor: hon dricker måttliga mängder alkohol, flörtar aldrig med män och går tidigt till sängs. När hon har löst ett fall återvänder hon lugnt hem till sin stickning. Ingen plats för sentimentalitet här inte!

Rollen som Miss Marple har spelats av en rad skådespelerskor: Margaret Rutherford, Helen Hayes, Joan Hickson, Angela Lansbury, Geraldine McEwan och Julia McKenzie.

Övriga källor: DN

Intressant?

Comments

  1.  Nette Info, Dankt für Teilen.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: