Tematrio – Island

tematrioUsch vilket svårt tema Lyran bjuder på i sin Tematrio och det är bara inse att jag måste börja läsa fler böcker av våra isländska ”grannar”.

Att det är svårt innebär dock inte att det är omöjligt och med nöd och näppe lyckades jag skrapa ihop denna trio:

 1. I en Kvinna i grönt lyckas Arnaldur Indridason väva ihop krigstid med nutid på ett så pass intressant sätt att till och med jag tyckte att ”dåtiden” var mest intressant. Tyvärr har det dock visat sig att Indridason blandar och ger och Den kalla elden var en rejäl besvikelse. Trots det kommer jag att läsa hans nästa bok ty jag ger inte upp om en författare så lätt. 
 2. Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir är mitt hittills första möte med Thóra Guðmundsdóttir och den började riktigt bra, men sedan tappade den såväl trovärdighet som fart. Har dock beställt Ödemark som kommer ut i höst och jag håller tummarna för att den är bättre.
 3. Till sist får det bli en deckare som jag hittills inte har läst: Svarta änglar av Ævar Örn Jósepsson som tydligen var på tapeten i Babel i mars.

Man kan säga vad man vill om isländska författare men underbara namn har de i alla fall. Eller vad säger ni?

Comments

 1. Någon isländsk bok har jag nog aldrig läst faktiskt :0
  Jennah recently posted..Julia (tidningen) nr 5 2013

 2. Jag gillar Arnaldur skarpt, och tackar för tipsen om de andra. Jag tycker Island är ett häftigt land så jag skulle gärna läsa mer litteratur därifrån!
  Freja recently posted..Isländsk trio passerar förbi…

  • Island verkar onekligen vara ett land väl värt ett besök och varje gång jag läser en bok av en isländsk författare blir jag mer och mer sugen på att åka dit.

 3. Sant – namnen är nästan det bästa 🙂
  Sanna recently posted..Mellan Snorre och Arnaldur

 4. Jag tyckte inte heller det var helt omöjligt, men jag fick göra ett inlägg med vad jag tror att jag vill läsa!
  Sara Pepparkaka recently posted..Tematrio Island

  • Det är i och för sig kul att det finns ett helt land att utforska, men det är samtidgt ganska skämmigt att jag bara har läst två isländska författare.

 5. Jag älskar att läsa isländska författare, alla namnen låter så otroligt mysiga i mitt huvud 🙂
  Monika recently posted..Tematrio – Island

  • Kan du rekommendera några isländska författare, som skriver deckare då så klart?

   • Det är ju egentligen bara Arnaldur som jag läst då, när det gäller deckare. Jag har ett par böcker av Yrsa Sigurðardóttir också, men de har jag inte läst än. Árni Thórarinsson finns det någon som heter också och hans bok Häxans tid har jag sett som TV-serie. Den var väl ganska OK. Aevar Örn Josepsson är en författare som jag är nyfiken på, men har inte läst.
    Monika recently posted..Jag vill inte kalla det genomklappning, men…

    • Island liksom Irland är i stort sett helt outforskade områden för mig. Känner att det börjar bli dags att ändra på det eftersom det torde finnas oupptäckta guldkorn där.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: