Tematrio – La France

Frankrikes nationaldag firades den 14 juli och därav vill Lyran att vi ska berätta om tre bra franska böcker i veckans tematrio.

1. Den förste och initialt den ende jag kunde komma på var Jean-Christophe Grangé och hans En mässa för de döda. Grangé är känd för att skriva brutala thrillers och även om den här var den snällaste av dem som jag hittills har läst så fanns det stunder när till och med jag kände en viss övermäktig spänning. Boken inleds med att en körledare hittas mördad i en kyrka. Mordet följs av att barn ur kören försvinner och den pensionerade polisen Lionel Kasdan tar upp jakten. Han får snart sällskap av polisen Cédric Volokine och tillsammans försöker de besegra ondskan och skriket. Den här boken sägs avsluta en trilogi, men man kan utan problem läsa Den svarta linjenI ondskans spår och den här i vilken ordning man vill. De är helt fristående eftersom inga karaktärer återkommer och de finns inga referenser böckerna sinsemellan. Det enda som genomlyser alla tre böckerna Grangés undersökning av ondskans väsen och författarens briljans.

2. När jag pluggade Tyska D så var temat för den litteraturvetenskapliga kursen feministisk litteratur och en av böckerna som skulle läsas var Simone de Beauvoirs Det andra könet. I den här boken beskriver Beauvoir kvinnans roll som ”den andra” eftersom man inte föds till kvinna, utan man blir en. Att säga att jag tycker den var bra vore en klar överdrift, men den kan säkert tilltala de som vurmar för feminism, eller de som är intresserade av klassisk litteratur.

3. Av namnet att döma var jag helt övertygad om att Fred Vargas var en man, men så var det naturligtvis inte. Namnet är en pseudonym för Frédérique Audouin-Rouzeau och hon har skrivit en mängd böcker, få av dessa har dock översatts till svenska. Den enda boken jag har läst är Mannen som vände insidan ut som kretsar kring en alpby som ligger i närheten av nationalparken Mercantour. Där ägnar sig fransmännen åt att dricka vin, snacka skit och valla sina får. Något obestämt river fåren, en efter en, och den kanadensiske forskaren Lawrence tar sig an uppdraget att identifiera bestens ursprung. Det låter inte särskilt spännande och det var det inte heller.

Som synes kunde jag bara uppbringa en bok som jag verkligen tyckte var bra. Med facit i hand kan jag bara konstatera att jag har läst väldigt få böcker av franska författare och det kanske är dags att ändra på det nu. Förhoppningsvis kommer jag att få uppslag på författare att läsa genom att klicka runt och titta på vad andra deltagare har svarat på veckans tematrio. Kravet är dock att det ska vara deckare eller thrillers, och det kanske inte finns särskilt många franska författare som skriver i dessa två genrer!?

 

Comments

  1. I mitt projekt att registrera alla våra böcker så hittade jag idag precis den boken av Fred Vargas. Det var makens bok och han hade läst den, men inga klockor ringde när jag läste på baksidan så jag tror inte jag läst den…
    Lotten recently posted..“Istanbul – Minnen av en stad” av Orhan Pamuk

  2. Två tips på fina franska romaner: (Dock ej inom spänningsgenren)

    Vi ses på Place de la Sorbonne, Justine Lévy

    Vända blad, Julie Jézéquel
    Nilla recently posted..När jag är nyklippt ser jag ut som en igelkott

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: