Tvära kast i Lyrans tematrio

Förra veckan skulle vi berätta om tre minnesvärda tegelstenar. Denna vecka är det dags  tre minnesvärda tunnisar på ca 100 – 150 sidor.

Det här var svårt. Riktigt svårt. Jag läser helst tjocka böcker, eller de ska åtminstone ha drygt 300 sidor. Noveller eller korta romaner har alltså aldrig riktigt intresserat mig. Efter att ha botaniserat i min bokhylla hittade jag dock tre böcker som faller inom ramen för denna Tematrio. Samtliga är dock på italienska och jag har i ärlighetens namn bara läst en av dem. Det blir något av ett ”nöd”inlägg men det får duga för den här gången 🙂

1. Novecento (1900: Legenden om Oceanpianisten) av Alessandro Baricco. Det här är en helt underbar monolog som handlar om den nyfödda pojken som lämnas åt sitt öde på ångfartyget Virginian. Besättningen tar hand om honom och ger honom det minst sagt udda namnet Danny Boodmann T.D. Lemon Nittonhundra. Han växte upp på havet och med tiden fick han rykte om sig att vara världens skickligaste pianist. En dag kliver Jelly Roll Morton omborf, och snart är de indragna i en pianoduell av sällan skådat slag.

Det här är tragisk, vacker och helt underbar historia som berättas för oss genom en av killarna i ångfartygets orkester. Jag älskar den här boken!

2. Il Quartiere (Ungdomsår i Santa Croce) handlar om ett gäng ungdomar som växte upp i kvarteret Santa Croce i Florens.

3. Cinque racconti romanie (Fem romerska berättelser) av Alberto Moravia. Precis som titeln antyder är det fem kortare berättelser som samsas i denna korta bok på blott 71 sidor).

Det var verkligen inte mycket att komma med, men jag är ändå relativt nöjd med att jag faktiskt hade tre tunna böcker i min bokhylla.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: