Tysk tematrio

Det har varit en oerhörd fokusering på tysk litteratur bland bloggarna under den gångna veckan. Anledningen är naturligtvis att temat för Bokmässan 2011 är Tre länder ett språk där tre tysktalande länder står i fokus: Tyskland, Österrike och Schweiz.

Således ber Lyran oss att berätta om tre tyskspråkiga romaner som vi har läst eller som vi har lust att läsa.

1. Petra Hammesfahr hör till en av Tysklands mest produktiva författare och det är nog därför som kvalitén varierar oerhört mycket. Die Sünderin (Synderskan) är dock helt klart läsvärd. Den handlar om Cora Bender som står anklagad för att ha dödat en man. Hon vägrar konsekvent att besvara polisens frågor men kriminalkommissarie Rudolf Gravian ger sig inte och efter en ojämn kamp lyckas han ta reda på hur allting hänger ihop. Det här var den första och hittills enda Whydunit roman som jag har läst och det var ovant, främmande men ändå intressant.
2. Anne Franks dagbok behöver väl knappast någon närmare presentation. Jag läste delar av den här i början på 90-talet och bara jag tänker på den smyger sig en obehagskänsla över mig. Jag blir väldigt lätt berörd över saker som har hänt människor i verkligheten och det är nog därför som jag har svårt för biografier. Det som framför allt har stannat kvar hos mig (förutom att de blev förrådda och skickade till koncentrationsläger) är att varje inlägg började med  Liebe Kitty. Jag ryser bara jag tänker på det.
3. Effie Briest av Theodor Fontane är en tragisk roman om den unga flickan som blott 17 år gammal gifter sig med Baron Instetten. De flyttar runt en del men Effie känner sig aldrig riktigt tillfreds. När hennes man reser bort på tjänsteresa inleder hon ett förhållande med en man och de lyckas hålla förhållandet hemligt under flera år. När hennes äktenskapsbrott blir känt fryses hon ut av hela sin familj och hon dör ung och ensam.

Comments

  1. Jag förstår absolut vad du menar med känslan man får av att läsa Anne Franks dagbok. Min morfar var i konsentrationsläger och jag har själv besökt många av lägrene. Även om jag tycker det är hemskt så tycker jag det är viktig att bli känd med historien och vad som hände på den tiden.
    Cathrine recently posted..The Big Bang Theory

    • Jag håller med och just av den anledningen kommer jag en vacker dag att besöka Auschwitz. Trots att jag avskyr vad Nazisterna gjorde så känner jag ett nästan sjukt behov av att se ett av de största koncentrationslägren med egna ögon. Jag känner redan att det kommer att ge mig mardrömmar men det som måste ses, måste ses helt enkelt..

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: