Utmaning: författare som definierar ditt läsande

Hans Persson har startat en utmaning med namnet ”Vilka författare definierar ditt läsande”. Beskrivningen av utmaningen lyder så här:

Ibland läser jag mer eller mindre på slump, andra gånger har jag full koll på vad jag ger mig in på. Med åren snöar man in på vissa som mer eller mindre kommer att definiera ens läsande. Min lista på som jag läst allt eller i alla fall nästan allt av finns nedan. Vilka är dina?

Diana Gabaldon

Har läst alla i serien om Jamie Fraser och Claire Beauchamp. Kvar att läsa finns boken An Echo in the Bone (2009). (http://www.fantasticfiction.co.uk/g/diana-gabaldon/echo-in-bone.htm) Har även läst första boken i serien, en s.k. spinoff till ”Outlander”-serien. Den första boken tilltalade mig inte alls så de återstående böckerna i den serien kommer att förbli olästa.

Stephen Booth

Har läst alla förutom Sista samtalet.

Har läst alla med Harry Bosch i huvudrollen

Ian

Har läst alla till svenska översatta böckerna om John Rebus. Dessutom har jag läst den fristående romanen Öppet hus.

Mark Billingham

Jag är nästan besatt av Billinghams och har läst alla som han hittills har gett ut på svenska. Nu väntar jag med spänning på det magiska datumet, januari 2010, då hans senaste Blood line (Tjockare än vatten) släpps i den svenska bokhandeln.

Peter Robinson

Har läst alla till svenska översatta böckerna om förutom Mörkrets alla färger. Den står naturligtvis på min ”Att läsa lista”.

Dan Brown

Har läst alla förutom Den förlorade symbolen. Den står ännu oläst i min bokhylla. Till skillnad från många andra tycker jag faktiskt att hans är skitbra!

Jeffery Deaver

Har läst alla till svenska översatta böckerna om Lincoln Rhyme. Dessutom en bok – som jag nu inte kommer ihåg vad den heter – med Kathryn Dance i huvudrollen.

Har läst alla förutom Inget att förlora.

Nu när jag har kommit så här långt på listan så inser jag att den kan komma att bli hur lång som helst. Jag tvivlar dock på att jag behöver fylla på den mer för att det ska framgå vilken sorts som definierar mitt läsande. Eller?

Comments

 1. Någon filmatisering kanske?

  # The Big Sleep (1946) — Humphrey Bogart as Marlowe.
  # Lady in the Lake (1947) — Robert Montgomery as Marlowe.
  # The Brasher Doubloon (1947) — (adaptation of [and released in the UK as] The High Window) George Montgomery as Marlowe.
  # Marlowe (1969) — (adaptation of The Little Sister) James Garner as Marlowe.
  # The Long Goodbye (1973) — Elliott Gould as Marlowe.
  # Farewell My Lovely (1975) — Robert Mitchum as Marlowe.
  # The Big Sleep (1978) — Robert Mitchum as Marlowe.

  • Jag har inte sett någon av filmerna som du har listat, vilket i och för sig inte är så konstigt. Jag ser väldigt väldigt sällan film. Troligtvis är det så enkelt att någon har nämnt hans namn i något sammanhang. Nåja, det är ju inget ”värdsligt” problem som jag behöver lösa till varje pris 🙂

 2. Jag tycker att det finns vissa författare som det inte går att stoppa in i någon specifik genre. Som skrivit böcker som hållit mig trollbunden. De fyra författarna som jag listade har gett mig såna läsupplevelser; fantastiska berättelser som fullkomligt slukat mig (och som jag slukat med hull och hår). Andra såna böcker är till exempel ”100 år av ensamhet” av Gabriel Garcia Marqeuz, ”Mästaren och Margarita” av Michail Bulgakov och ”Rövarna i Skuleskogen” av Kerstin Ekman. Jag letar läsupplevelser som ska ge mig samma känsla av att bli uppslukad av berättelsen.

  Blev det en bättre förklaring, eller bara mer konstigt? 😉

  • Okej, nu förstår jag vad du menar 🙂
   I stort sett alla som du har på din lista har jag inte läst någonting alls av. Enda undantaget är faktiskt Agatha Christie, vilket jag naturligtvis måste ändra på. Chandlers karaktär Marlowe känner jag dock igen, frågan är bara varifrån??

 3. Jag antar att om jag skulle skriva en lista över författare som definierar mitt läsande blir det de författare som ledde mig till mina nuvarande favoriter (som i mångt och mycket matchar din lista).

  Och då blir det:
  Agatha Christie
  Stieg Trenter
  John Dickson Carrr/Carter Dickson
  Raymond Chandler
  Ross Macdonald

  Men jag letar också efter läsupplevelser som ska matcha:
  P C Jersild
  Robertson Davies
  Selma Lagerlöf
  John Irving

  Men jag kanske har missförstått frågan något, och mer listat vilka som format min boksmak än vad som definierar mitt läsande?

  • Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad du menar med ”Men jag letar också efter läsupplevelser som ska matcha”. Det får du gärna vidareutveckla om du vill 🙂

 4. Connelly är en favorit! Billingham måste jag definitivt läsa, hans namn dyker upp överallt!

  • Billinghams Sömntuta är helt klart en av de mest välskrivna deckare som jag har läst.
   Ett hett tips: Läs den!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: