Bitska kommentarer

För ett tag sedan ställde jag frågan om det finns givna regler en bloggare måste följa. Frågeställningen härrörde från ett inlägg som Boston Bibliophile där hon diskuterar vad en bloggare bör och inte bör göra.

I dag läste jag igenom hennes inlägg igen och då reagerade jag på vad hon skriver angående kommentarer i samband med recensioner:

[…] People who leave rude, negative comments on a book when I’ve reviewed it positively? (Oh you liked that? I hated that!) [….].  If you don’t have anything nice to say, don’t say anything at all. I’m open to hearing opposing views, but I don’t need to know you visited if you’re going to be flat-out unpleasant.

När jag läste igenom inlägget första gången gick det här partiet mig spårlöst förbi. Först tänkte jag avfärda det som trams, men ju mer jag tänkte på mig desto mer insåg jag att hon nog inte är ensam om att tycka så här.

Jag har många gånger skrivit kommentarer (på ett artigt och belevat sätt) till recensioner där bloggaren höjer boken till skyarna medan jag har haft en direkt motsatt åsikt. Och det är inte alla gånger som jag har fått ett svar på mitt inlägg i debatten. Tidigare har jag bara ryckt på axlarna åt det men nu börjar jag verkligen fundera på om dessa bloggare har tyckt att jag har varit oförskämd som har haft mage att tycka annorlunda.

Personligen tar jag inte illa upp om någon gör tummen ner åt en bok jag tycker är bra. Tvärtom, det skapar härliga tillfällen till alldeles utmärkta debatter där man kan stöta och blöta en bok ur alla synvinklar. Och i ärlighetens namn, är det inte just det som är tjusningen med böcker?

Comments

 1. Det är väl jättekul med debatt! Självklart vill jag veta om någon tycker annorlunda och gärna varför. Däremot är det väl skillnad att skriva att någon är dum i huvudet eller att man inte gillar boken. Samtidigt tycker jag att de totalt oförskämda kommentarerna är rätt kul också. De brukar få mig att le om inte annat.

  • @Lilla O: hittills har jag klarat mig ifrån oförskämda kommentarer men jag kan tänka mig att de kan vara ganska underhållande om man bara tar dem på rätt sätt. Jag vill också ha debatt men ofta tar diskussionerna slut väldigt fort. Vad nu det kan bero på?!

 2. Såklart man ska säga vad man tycker! Oförskämda kommentarer betackar jag mig för men det handlar om attityd och inte om vilka åsikter man har. En motsägande kommenterar kan vara minst lika insiktsfull, om inte mer, speciellt om den får mig att uppmärksamma saker i läsningen som jag själv missat. 🙂

  • @Emma: så länge man håller sig innanför ramarna så tycker jag det är helt okej att vädra sina åsikter. Med det menar jag att det är helt okej att skriva vad man själv tyckte om en bok och gärna också varför. Däremot är det inte okej att direkt ”angripa” en bloggare med oförskämda ord och smädelser. Det sistnämnda har jag personligen aldrig stött på, varken på min egen blogg eller på de bloggar jag har varit och besökt. Och tur är väl det. Tyvärr kan det man skriver lätt missuppfattas, vilket är det svåra med det skrivna ordet.

   Debatten om böcker är halva nöjet. Tyvärr har diskussionerna en tendens att snabbt dö ut. Något att jobba med kanske?!

 3. Överhuvudtaget är det förvånande många som inte vill ha någon annan typ av kommentarer än beundrande och/eller bifallande.

  Vissa kan i sina poster vara kritiska mot andra och skämta med andra men försöker man skämta med dem i en kommentar kan det bli riktigt otrevligt.

  Nu menar jag inte specifikt bokbloggar. Det som fascinerar mig mest med bokbloggarna är den snobbism som jag hittat där. Det känns inte som man får någon särskilt hög status som deckarälskare precis. 🙂

  Själv älskar jag de flesta typer av kommentarer. Och när det gäller böcker jag läst är det ju mycket mer intressant att prata om en bok med någon som upplevt den på ett annorlunda sätt än jag gjorde än med någon som tyckt precis som jag.

  • Jag kan inte annat än att nicka instämmande till allt som du har skrivit i din kommentar. Snobbismen har jag också tänkt på och jag håller faktiskt på att fila på ett inlägg om just detta. Deckare är livet! 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: