Bokalfabet 2.0 – del 26

Z är en underbar bokstav som man nästan aldrig har användning av. Men så kommer Linda med sitt bokalfabet 2.0 och då gäller det att ta fantasin till en ny nivå för att kunna hitta boktitlar med hjälp av följande ord: zygot, zen, zoo, zooma och zenit.

Efter att ha läst på en aning om vad zugot är för någonting så har jag dragit slutsatsen att den åtminstone har någonting med graviditet att göra och Roy Grace blivande fru Cleo är gravid i de senare böckerna av Peter James.

Yann Martel tog 2002 hem The Man Booker Prize for Fiction för sin The Life of Pi. Boken handlar om Piscine Molitor Patel ”Pi” vars far äger en zoo … 

Eftersom Argentina hör till Stenbockens vändkrets så torde solen stå i zenit där emellanåt. Från detta land kommer inte bara världen bäste fotbollsspelare, Lionel Messi, utan även författaren Guillermo Martínez som har skrivit Lucianas långsamma död och Morden i Oxford.

Direkt jag läste ordet zooma gick tankarna till ett avsnitt av Kommissarie Gently om gick på tv för någon dag sedan. En av karaktärerna tog kort på alla som ens kom i närheten av ”syndens plats”. Naturligtvis är detta inte ett giltigt svar då detta absolut inte har någonting med böcker att göra. Däremot får Timothy Carrier ett påtvingat uppdrag i Hjälten av Dean Koontz där han måste rädda den vackra Linda Paquette som har ett pris på sitt huvud. Det är dock inte henne som fascinerar Carrier mest utan det är hennes Ford som står i det garage som smälter ihop med köket. Han zoomar in den både en och två gånger …

Mons Kallentofts huvudkaraktärer heter Malin Fors och Zeke (efternamnet kommer jag tyvärr inte ihåg) men ingen av dem imponerade särskilt på mig i Midvinterblod. Det var det kursiverade liket som fick mig fullständigt att gå i taket …

Jag beger mig sällan eller aldrig utanför min bekvämlighetszon men på senare tid har jag mer eller mindre tvingats till det. Peter Robinson och Peter James är två helt fantastiska deckarförfattare men Before the Poison och Perfect People är en spökhistoria respektive en sci-fi roman som jag inte mäktade med att läsa ut.

Däremot har jag försökt ge mig på självbiografiska böcker och i skrivande stund håller jag på med Mina mörka vrår av James Ellroy och ytterligare några står i bokhyllan och väntar på sin tur.

I dag fick jag Roberto Savianos mycket uppmärksammade bok Gomorra som jag bestämde mig för att läsa efter att ha sett hans medverkan i Skavlan härom veckan.

 

Comments

  1. Måste verkligen läsa vidare om Roy Grace. Blev lite besviken på förra, men har ju en av dina gamla avlagda kvar.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: