Recension: Lucianas långsamma död av Guillermo Martínez

Författare: Guillermo Martínez
Originaltitel: La muerte lenta da Luciana B
Utgivningsår: 2007
Förlag: Albert Bonniers förlag
Översättare: Manni Kössler
Antal sidor: 196
Källa: Bibliotek
Intresse: Spänningsroman
Genomsnittligt betyg [Rating:3/5]

Den unga vackra Lucianas fästman drunknar och hennes familj drabbas av en serie osannolika och hemska olyckor. Kan det bero på tillfälligheter? Är det hennes arbetsgivare, den berömde författaren Kloster, som straffar henne för att hon avvisat honom och anmält hans närmanden? Eller är det Luciana som är tokig när hon tror att han vill hämnas sjufalt, som det står i Bibeln?
Bokens jag är också författare, lika attraherad av Luciana som Kloster och full av avund över dennes framgångar. Hur påverkar det berättelsen?
Med Lucianas långsamma död har Guillermo Martínez skapat en historia som utmanar läsaren på flera sätt. Han resonerar om orsak och verkan och om olika straff för den som orsakat någons död. Samtidigt håller han läsaren i ovisshet och spänning ända till sista sidan.

(Sammanfattning från bokus.com)

Lucianas långsamma död är något av de tempofattigaste jag har läst på länge. Långa stunder tycks tiden stå helt stilla, men ändå fortsätter jag fascinerat att vända blad. Martínez har ett säreget sätt att berätta sin historia på. Men det är också växlingen mellan de båda berättarperspektiven som gör det hela så in i bombens intressant.
Först ut är Luciana som berättar för berättarjaget om sina misstankar gentemot författaren Kloster som hon jobbade för några år tidigare. Sedan är det Klosters tur att berätta sin version av samma historia. De bådas perspektiv har vissa beröringspunkter, men samtidigt är det två helt skilda berättelser. Vad är sanning och vad är lögn? Är drivkraften skuld hos Luciana och hämnd hos Kloster? Eller är det helt enkelt slumpen som har trampat upp stigen för de båda?

Det här är mitt första möte med denne argentinske författare och min nyfikenhet har sannerligen väckts. Morden i Oxford som har fått bra kritik i The Guardian står på min lista över böcker som bara måste läsas.

Som en aptitretare har du möjlighet att läsa ett provkapitel på Lucianas långsamma död och eller bläddra lite i Oxford Murders.

Handling [Rating: 4/5]
Tempo [Rating: 1/5]
Karaktärer [Rating: 3/5]
Språk [Rating: 3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: