Bokalfabet 2.0 – del 3

Tänk vad en vecka går fort!

Man hinner knappt skriva svar på Lindas bokalfabet innan det har blivit dags igen.

De fem ord vi ska associera till boktitlar är dessa: citron, cykel, cikador, celluliter och cymbal.

Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson är en tämligen lättläst och lättsmält historia om Agnes vars liv fullständigt rasar ihop. Jag läste den i samband med en litteraturkurs för några år sedan och det är bara titeln som stannade kvar hos mig.

Titeln Bridget Jones dagbok av Helen Fielding säger i och för sig inte så mycket men med tanke på att Bridget är mer än lovligt viktfixerad så antar jag att det finns en och annan cellulit någonstans på hennes kropp.

Cikador finns inte där jag bor så mycket är jag säker på. Efter att ha googlat lite verkar det som att dessa insekter gillar tropiskt klimat och då borde de trivas alldeles ypperligt i Australien i allmänhet och i Tamara McKinleys Matildas sista vals i synnerhet.

Min första tanke på cykel gick oavkortat till Il postino (The Postman) men vid närmare eftertanke är det nog bara en ”film”. Därmed blir svaret Lotta på bråkmakargatan av Astrid Lindgren där en viss cykel får lite väl för stor uppmärksamhet av ingen mindre än Lotta själv.

Min bror fick en mycket uppskattad julkapp av mig förra året. Jag var nämligen i stan när jag fick syn på en bok om ett hårdrocksband som han och jag har älskat ända sedan det glada 80-talet. Boken heter AC/DC Maximal Rock & Roll: den ultimata historien och är skriven av Murray Engelheart och Arnaud Durieux. Jag har inte hunnit läsa den själv ännu men jag vet med bestämdhet att det finns en cymbal som ligger och lurar där någonstans.

Den första fiktiva karaktär jag kom att tänka på är Carl Hamilton Det är flera år sedan jag läste om honom sist men i och med att Mikael Persbrandt ligger i hårdträning för att ikläda sig rollen som Hamilton gör att han helt plötsligt har blivit högaktuell igen.

Jag är inte särskilt förtjust i cirkus eftersom jag inte gillar det sätt de behandlar vilda djur för. Den enda bok jag kan komma på är Yann Martels bok The Life of Pi där ordet cirkus inte nämns (vad jag minns i alla fall) men gott om vilda djur instängda i burar finns där i alla fall.

Comments

 1. En till som läst men glömt Små citroner gula. Helt okej bok tyckte jag tydligen då. Bridget ja, hon lär ju vara fixerad vid celluliter också.

  • Just ja, nu när du säger det så kommer jag ihåg Bridget och hennes cellulitpanik. Tur att man själv inte har sådana fobier/komplex för då skulle livet bli nog så besvärligt 🙂

 2. Jag kom inte heller ihåg så mycket mer än titeln på Små citroner – man blir ju lätt tacksam för google i såna lägen :).
  Lotta är ju underbar! Älskar både böckerna och filmerna.
  Carl Hamilton har jag helt glömt bort, men vad är det du skriver – ska det filmas igen? Med Persbrandt? Det låter ju högintressant :).
  Eva-Cecilia recently posted..Bokalfabetet 20 – del 3

  • Google har räddat mig många gånger men ibland brukar jag faktiskt försöka stanna upp och tänka på hur det var förr innan internet fanns, tänker på det några minuter (eller snarare sekunder) och så googlar jag igen 😉

   Ja, det ser onekligen så ut då var och varannan tidning skriver om Persbrandt och hans superkropp inför filmandet av nya Hamilton 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: