Bokfrågornas ABC – Å

Bokstaven Å i Lilla Os Bokfrågornas ABC

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende. Det finns säkert hur många som helst men jag kommer bara på ett enda planerat återseende som tyvärr föll platt till marken då föremålet för återseendet hade omkommit. Jag pratar naturligtvis om Amirs vilja att återse sin tjänare och barndomskompis Hassan i Flyga drake av Khaled Hosseini.

Har du läst någon bra bok om ålderdom? Nej eller jag kan då i alla fall inte komma ihåg att jag har läst någon bok om ålderdom över huvud taget.

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest? Sömntuta av Mark Billingham är något av både och. Alison Willet ligger i sin sjukhussäng fullständigt oförmögen till att röra på sig eller kommunicera med sin omgivning. Att det är en ångestfylld situation är inte så svårt att förstå och som läsare dras man automatiskt med och vill lyfta något av ångesten från hennes axlar för att bära den själv. Jag vet att jag ständigt kommer tillbaka till den här boken men den gjorde ett bestående intryck på mig.

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes. I mitt fall pratar vi om 1968 och då hände b.la. följande:

  • En författare som jag läste mycket av när jag var yngre dog: Enid Blyton
  • Sara Lidman fick Litteraturfrämjandets stora pris tillsammans med Sivar Arnér
  • Europas första Tolkiensällskap bildades i Göteborg
  • Agatha Christies bok Ett sting i tummen släpptes

Comments

  1. Sömntuta skulle jag ju läst i juni…

    • Jag måste läsa om Sömntuta så kanske jag kan göra mig fri den boken sedan. Det är långt ifrån säkert att du kommer att bli lika begeistrad som jag, men jag älskade den!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: