Cédric Villani i Skavlan

Jag brukar i normala fall inte se Skavlan, men i kväll gjorde jag ett undantag då jag hörde att en av världens främsta matematiker skulle delta i programmet!? Till saken hör att jag fullständigt AVSKYR matte men jag väljer alltså att se ett program just på grund av ett mattegeni??

Huruvida jag hade alla hjärnceller i behåll går att diskutera men Cédric Villani tog mig fullständigt med storm!

Jag kan inte låta bli att fascineras över människor som blir så fullständigt uppslukade, passionerade, fanatiska i ”sitt” ämne att det fullständigt strålar om dem när de får prata om det.

Det är en egenskap jag själv önskade att jag hade, men jag är inte ens i närheten. Inte ens när det gäller litteratur!

Villani riktigt strålade när han pratade om att allt är matematik. Som exempel gav han kokande vatten, flygplan och till viss del även solsystemet. Hela tiden med glimten i ögat och han var fullständigt övertygad om att han skulle kunna få vem som helst intresserad av matematik. Tänk om jag hade haft honom (eller någon av hans gelikar) som mattelärare när jag gick skolan. Då kanske jag inte hade varit skräckslagen för allt som har med matte att göra i dag.

Ända sedan jag var liten har jag hört att man antingen är bra på matematik ELLER på språk. Väldigt få, om ens några alls, är duktiga på både och. I mitt fall är saken självklar, men hur ser det ut för er? Är ni matte- och/eller språkmänniska?

Till sist måste jag bara nämna Villanis CV som minsann inte går av för hackor! Där ligger åtminstone jag i lä.

Comments

 1. Men varför fick han inte tillfälle att förklara sin forskning och varför han fått alla dessa utmärkelser? Han är känd som en god pedagog och kunde säkert ha gjort det på ett begripligt sätt. Svagt av Skavlan!

  • Jag håller med men jag tänkte att man nog skulle kunna försöka få svar på det som utelämnades på nätet. Tyvärr gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig.

   Jag brukar som sagt inte se Skavlan så att utelämna en del intressant information kanske är en del av programmets ”affärs”idé?

 2. Jag brukar inte heller titta på Skavlan men är så himla förkyld så det enda jag orkade i går kväll var att sitta och hänga i TV-soffan.
  Cedrik var verkligen intressant. Kändes lite blyg (tittade lite underifrån) men full av inspirerande entusiasm!
  Jag är nog mer av språkmänniska. Fast jag var en jäkel på att klura ut egna lösningar på matteproblem.
  Monika Häägg recently posted..Bokmässan 2010

  • Ja det gjorde han och han tyckte verkligen inte om att bli kallad för geni. Blygsam men vilken kille!! 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: