Recension:Med gift i blodet av Val McDermid

Författare:
Titel: Med gift i blodet
Originalets titel: Beneath the Bleeding
Utgivningsår: 2008
Förlag: Alfabeta
Översättare: Nille Lindgren
Antal sidor: 408
Källa: Bibliotek
Intresse: , , serie
Andra titlar i serien: Sjöjungfrun sjöng sin sång, Under ingrodda ärr, Den sista frestelsen, Andras plåga och I mördarens nät
Betyg [Rating: 3/5]

Den berömda fotbollsspelaren Robbie Bishop har blivit förgiftad och går en lång och plågsam död till mötes. Kort därefter briserar en bomb på Bishops hemmaarena Bradfield Victoria.

Hur kan ett terrordåd hänga samman med ett giftmord?

Tony Hill ligger sängbunden på sjukhus då han har attackerats av en våldsam intern på sjukhuset där han jobbar. Ett söndertrasat knä hindrar dock inte hans härnceller från att jobba på högtryck. På annat håll försöker Carol Jordan göra allt som står i hennes makt för att hitta den minsta länk som binder brotten samman.

Då inträffar ett nytt giftmord …

Jag har absolut ingenting att säga om huvudintrigen. Den är precis så gastkramande, intressant, oroväckande och nervkrypande som Val McDermids böcker brukar vara.

Tempot sitter också där det ska: Här finns inte tillstymmelse till något störande instrument som kan lägga käppar i hjulet för den speed som gärningsmännen besitter. Ej heller sitter det fast när det gäller polisarbete: Det tuffar fram som ett skenande tåg.

Språket är bra, för att inte säga snudd på genialiskt. Jag vet ingen som behärskar cliffhangers bättre än McDermid. Dessutom finns det inte en enda karaktär som inte fascinerar och intresserar mig som läsare. Ändå får Med gift i blodet inte mer än godkänt.

Varför?

Jo, det tar sin början redan tidigt i boken då Carol träffar Tonys mor Vanessa för första gången. Och här blir det tilt i min hjärna då jag vet att hon träffade henne redan i bok nummer två. Dessutom får Tony här veta vem som var hans pappa. Fel, fel, fel. Det fick han veta i bok nummer två eftersom Carol helt enkelt snokade reda på det mellan sina polisiära uppgifter. Som om inte det vore nog träffar Paula en viss Dr. Blessing för första gången.. fast detta stämmer ju inte heller eftersom de redan har börjat dejta i någon av de tidigare böckerna. See what I mean!

För någon dag sedan var jag så säker på att Val McDermid hade gjort ett fatalt misstag, och det kanske hon har fastän det är föga troligt eftersom hon är proffs uti fingerspetsarna. Det kan också vara som Titti skrev i en kommentar: ”Händelserna i Den sista frestelsen [rätt ska vara Med gift i blodet] kanske utspelar sig före det som händer i Under ingrodda ärr” och det är naturligtvis också en förklaring. Ingenting i mina efterforskningar tyder dock på att så är fallet.

Hur det nu än ligger till är jag på tok för nyfiken för att låta detta passera helt obemärkt för att sedan – till slut – falla i glömska. Nej, jag har helt enkelt kontaktat författaren för att få first hand information om hela situationen. Jag återkommer längre fram i ärendet om/när jag får svar av McDermid herself.

Trackbacks

  1. Med gift i blodet skriver:

    […] Några andra som bloggat om boken: Annikas litteratur och kulturblogg, […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: