Cirkeln sluts?

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg är aktuella med första boken i en planerad ungdomstrilogi.

Boken heter Cirkeln och kommer att finnas ute i de svenska bokhandlarna i mitten av april.

MEN redan du säljs rättigheterna till land efter land efter land …

Jag får ont i magen när jag läser det här ty det låter som en exakt upprepning av Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Jag har fortfarande inte läst en enda positiv recension av den boken.

Jag hoppas att Rabén och Sjögrens Marie Augustsson verkligen har rätt i att:

Författarna har förlagt berättelsen till en bruksort och befolkat den med fantastiskt häftiga karaktärer som dessutom har ett psykologiskt djup. De har skrivit en genreöverskridande pageturner med ett imponerade intrigbygge.

Vad säger ni? Tror ni att den bli er flipp eller en flopp?

Comments

 1. Hej,

  Jag är svensklärare och håller på att läsa Cirkeln med min klass. Den gör succé. Att väcka läslust hos elever som alltid avskytt att läsa är guld värt.

  // Lisa

 2. Håller helt med. Skönt att jag inte är ensam. Bläddrade i skiten igår och skrev ett argt öppet brev till boksverige om detta skräp. http://1av3.se/profiles/blogs/sveriges-saemsta-bok-cirkeln
  Hero recently posted..Sveriges sämsta bok- Cirkeln

  • ”Men stänger boken efter 3-4 sidor. Fy vad kasst. Det är så tråkigt när en bok börjar med dialog och är som en gymnasiestereotyp uppsats. Nej, blä! Man vill ju bli förförd av författarens ord och berättande, inte av lite snicksnack tonåringar emellan. Vad hände med att fängsla läsaren med en magnifik öppning?”

   Lovely.

   Det som stör mig något extremt är att karaktärerna är så stereotypa: Anna-Karin vägrar klä sig enligt mode och är utmobbad; Vanessa är blond, klädd i minimala kläder och ”skolans sexigaste”; Michelle är utseendefixerad och söker ständig bekräftelse; Minoo är bäst i klassen på matte men rädd att avslöjas som en bluff – hon känner sig dessutom som en alien och är kär i sin lärare Max som ”är snygg på det där banala sättet som tjejer som Vanessa Dahl gillar” och så vidare. Och alla som har presenterats är dessutom så extrema i sin stereotypa existens, det finns ingen som bara är ”vanlig”. Kläder är extremt små eller extremt stora, livsödena är extremt banala eller extremt tragiska, karaktärerna är antingen extremt korkade (sägs inte rätt ut, men jag vågar slå vad om min högra arm om att Vanessa eller Michelle kommer att framställas så) eller extremt smarta etc. etc.

   Snälla. Kom. Med. Något. Nytt! … liksom. Vill vi verkligen sätta sådant här skräp i händerna på våra tonåringar?
   Spetsig recently posted..Desiderius Erasmus

   • Jag hade på känn att jag inte skulle gilla den så därför tänker jag inte heller läsa den. Jag blev direkt på min vakt när boken såldes till flera länder innan den ens hade kommit ut i Sverige. Se bara hur det gick med Strindbergs stjärna som också blev extremt hyllad innan den kom ut i handeln och det är bland det värsta jag har läst på länge, eller de få sidor jag verkligen läste alltså.

    Jag har skumläst några recensioner och samtliga har varit positiva undrar just hur det gick till?

    • Jag har läst några recensioner och kan ana en stereotyp-okänslighet. Det är alltså helt OK att karaktärerna framställs som de gör, för det ser ju ut ungefär så i verkligheten och så applicerar man inga djupare analyser på det. Det finns en hel läroboksserie för lågstadiebarn som är fullproppad med helt sjuka stereotyper och som har sålts i enormt stora kvantiteter med argumentet att ”det är ju så det ser ut”. Förstagluttarna heter den. Kan tänka mig att de som gillar den även gillar Cirkeln, eller omvänt.
     Spetsig recently posted..Desiderius Erasmus

     • Jag har aldrig hört talas om Förstagluttarna men så verkar jag ju inte inom skolvärlden heller fastän jag gärna skulle göra det, på gymnasienivå då.

      Som sagt Cirkeln kommer inte att bli läst av mig då jag är 100 %-igt säker på att jag kommer att klara mig alldeles utmärkt utan den. Tänk ändå vad författarna kommer att casha in pengar på sina stereotypa karaktärer.

 3. Jag läste första kapitlet på provlas.se: http://www.provlas.se/cirkeln/

  Första intrycket är att den är väldigt pratig och spelar väldigt mycket på stereotyper och ger en bild av den svenska skolan som bygger på föreställningar snarare än verklighet. Nä, den här hamnar nog inte i min bokhylla.
  Spetsig recently posted..Ölrena glas

  • Helt ärligt tror jag inte att den kommer att hamna i min heller, men måste erkänna att jag är lite nyfiken på vad det är som gör att förlaget blev alldeles till sig över manuset 🙂

   • Absolut! Särskilt som jag själv har suttit på förlag och sållat bland manus och refuserat en del riktigt bra manus. Nu är i och för sig Rabén & Sjögren ett stort förlag som inte är lika nischat som mindre förlag och som dessutom har jätten Norstedts i ryggen (som i sin tur ingår i KF Media som i sin tur är helägt av Kooperativa Förbundet) så de kan göra helt andra prioriteringar än små förlag, men ändå. Någonstans borde det finnas en antydan till en objektiv föreställning om vad som är att anse som ”bra litteratur” och således en antydan till en objektiv föreställning om dess motsats.
    Spetsig recently posted..Ölrena glas

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: