Dan Brown vs Simon Kernick

Dan Brown_Simon Kernick Det här bokomslaget har skapat stora skriverier i den amerikanska och engelska bloggosfären.Vilket i sig inte är så konstigt! Om man bara kastar en snabb blick på omslaget ser man två författarnamn men bara en boktitel. I hastigheten skulle man kunna få för sig att man håller en bok med Dan Brown i handen, men att man får en liten bonus i form av ett avsnitt ur Simon Kernicks Deadline. Så är dock inte fallet. I själva verket är det W.H. Smith, en engelsk bokkedja, som har hittat på ett nytt grepp när det gäller marknadsföring. Kampanjen går ut på att om man förbeställer ett exemplar av Dan Brown´s senaste bok The Lost Symbol får man Simon Kernicks bok Deadline på köpet. Den här boken går alltså inte att köpa, utan man får den som en slags ”belöning”. Vill man bara köpa Kernicks bok  ser omslaget ut så här:

Deadline

Som synes: Av Dan Brown inte ett spår!

Då är frågan: Är det här ett smart drag eller inte? Normalt sett brukar jag inte fördjupa mig så mycket i hur bokomslaget ser ut, det är berättelsen jag vill åt. Men om jag skulle stöta på en sådan här bok i bokhandeln skulle jag nog reagera. Jag skulle definitvt känna mig lurad på konfekten om jag trodde att jag hade köpt en bok skriven av Dan Brown, men som i själva verket var en helt annan roman av en helt annan författare. Som tur är skulle det misstaget uppdagas redan vid kassan i bokhandeln och inte hemma i läshörnan.

Andra bloggares åsikter

Pacejmiller tycker att det är det mest smaklösa omslaget någonsin och att det missleder läsarna. Framför allt med tanke på att den är placerad i direkt anslutning till Dan Browns övriga böcker i W.H. Bokhandel. Dessutom anser bloggaren att Simon Kernick inte är någon första gångs författare som behöver någon draghjälp av Dan Brown: Kernicks Resentless var den 8:e bäst säljande pocketboken, och den bäst säljande thrillern i UK, 2007. Petrona tycker att hela diskussionen är löjlig. Hon menar att Kernick är glad över all publicitet eftersom hans bok säljer mer. Läsarna är glada eftersom de har fått ett gratis exemplar av en bok som förmodligen är mer njutbar än den de har betalat för och förbeställt. Även W.H. Smith är glada över all publicitet och vilket förmodligen kommer att leda till att ännu fler antar erbjudandet.

Många är de som tycker att Dan Brown är en andra klassens författare med tveksamma historier. Det tycker inte jag: om jag skulle tvingas välja mellan dessa båda herrar väljer jag tveklöst Brown. I skrivande stund har jag bara läst en bok av Kernick och den var en andra klassens Lee Child kopia.

Intressant?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: