De tio bästa deckarna

Jag hittade en intressant artikel i dag som Ulrika Knutson har skrivit för fonstret.se. Där berättar hon kort om kriminallitteraturens historia innan hon går på artikelns huvudsyfte: att lista de tio bästa deckarna som någonsin har skrivits. Här nedan följer listan med författare och titel i sin helhet. Vill ni läsa mer om böckerna så hänvisar jag er till den ursprungliga artikeln.

 1. WILKIE COLLINS MÅNSTENEN, 1868
 2. ARTHUR CONAN DOYLE BASKERVILLES HUND, 1902
 3. AGATHA CHRISTIE TIO SMÅ NEGERPOJKAR, 1939
 4. DOROTHY SAYERS KAMRATFESTEN, 1940
 5. RAYMOND CHANDLER ETT LÅNGT FARVÄL, 1953
 6. GEORGES SIMENON MAIGRET GILLRAR EN FÄLLA, 1955
 7. PATRICIA HIGHSMITH EN MAN MED MÅNGA TALANGER, 1955
 8. MAJ SJÖWALL/PER WAHLÖÖ ROSEANNA, 1965
 9. RUTH RENDELL STENARNA SKOLA ROPA, 1977
 10. PD JAMES AV OSKYLDIGT BLOD, 1980

Jag tycker att det är ganska fascinerande att titlar från så långt tillbaka i tiden som sent 1800-, och tidigt 1900-tal platsar på en lista en bit in på 2000-talet.
En del böcker väckte definitivt min nyfikenhet. Därför skrev jag genast ner några namn och titlar innan jag begav mig till biblioteket. Jag hade dock lite otur: den enda bok som fanns tillgänglig var The Talented Mr Ripley. Knutsons motivering tillsammans med följande text på bokens framsida kan ju bara betyda att jag håller ett mästerverk i min hand: ”An astounding work, a triumphh of wiriting, performance and movie-making craft, that leaves even The English Patient in its wake”. Mmm, jag känner att det här kan bli ungefär hur bra som helst. Vad jag tyckte kommer ni naturligtvis att få veta längre fram.

Däremot ställer jag mig något frågande till hur Roseanna kan platsa på en sådan här lista. Jag läste den när jag gick kursen Moderna svenska deckare för två år sedan och jag tyckte att den var allmänt seg och långa stunder högst ointressant.

Har ni läst någon av böckerna från listan? Håller ni med Knutson om att listan ovan är de tio absolut bästa deckarna som någonsin har skrivits? Om inte, vilken/vilka bok/böcker skulle ni lägga till eller dra ifrån?

Jag håller inte med Knutson till 100% men för att själv kunna svara på den sista frågan måste jag ta mig en funderare. Svar på den kommer i ett eget inlägg inom kort.

Comments

 1. Ida/Booklovin' says

  Har läst Tio Små Negerpojkar, och hört Roseanna.

  Men Tio Små Negerpojkar är ju långt ifrån Christies bästa, snarare kanske en av de sämre skulle jag säga.

  Roseanna gillade jag, men om det är en av de bästa deckarna skulle jag nog tveka angående.

  Skulle vara spännande att fundera på vilka man själv skulle lägga till. Kanske en hel drös Christie? Anser att det är de bästa deckarna, all times!

  • Annika says

   @Ida: det är verkligen inte lätt att sätta ihop en lista av det här slaget men jag tänker dock försöka. Jag har dock en känsla av att jag kommer att byta ut vissa namn eftersom. Det finns ju så mycket som är bra 🙂

 2. Jag har läst alla, men vissa var det så länge sedan jag läste att jag inte minns dem så särdeles tydligt; Maigret-boken bland annat.

  Jag skulle snarare säga att det här är en lista på stilbildande kriminalromaner snarare än en topp tio-lista. Även med den inriktningen måste det varit otroligt svårt att begränsa sig till tio.

  Min topp tio skulle se ganska annorlunda ut tror jag. Men jag har två problem när jag försöker göra såna listor: 1. Jag tenderar att tycka att de böcker jag läst senast är bäst. 2. För mina favoritförfattare har jag så svårt att välja en favorit av rädsla för att andra inte ska läsa hela serien och tenderar därför till att alltid välja den första boken i en serie.

  Det ska bli spännande att se din lista.

  • Annika says

   @Katarina: Jag känner att jag har samma problem, men jag får väl helt enkelt gå efter de som har stannat kvar längst hos mig. Men, jag måste ta mig en riktig funderare på det här för det gäller ju även att motivera sitt val väl. Ska försöka komma upp med en lista innan bloggmaraton startar. Får väl se hur det går med den saken 🙂

 3. En tio i topp skulle vara kul att klura på. Jag är inte mycket för de gamla deckarna, har inte läst någon av de utvalda, men annat av Christie, James och Rendell. Okej, men inga favoriter.

  • Annika says

   @Lilla O: Jag är inte heller någon större anhängare av de gamla deckarna. Jag hoppas kunna ta del av din egen lista så småningom. Själv ska jag klura på min egen lista och förhoppningsvis kommer den att vara publicerad innan bloggmaraton drar igång för då kommer jag inte att ha tid med några sådana funderingar 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: