Direkt i pocket – bra eller dåligt?

Jag är personligen inget fan av pocketböcker. Jag tycker att de är svåra att läsa, obehagliga att hålla i, och framför allt är texten ofta alltför liten vilket gör boken extremt svår att läsa.

Jag har precis läst ut Svart sorti av Giles Blunt (recension kommer i morgon) och på omslaget står det ”Direkt i pocket”, och det får direkt varningsklockorna att ringa hos mig. Efter att ha läst boken så kunde som tur var min oro stillas men jag skulle ändå vilja veta hur det kan komma sig att vissa böcker ges ut direkt i pocket i stället för att föräras med ett inbundet exemplar? Är det för att boken snabbare ska hitta sin väg till bokhandlarna, eller är det kanske så att de  ges ut i båda formaten samtidigt? Är det negativt eller positivt att en bok omgående ges ut i pocketformat?

Kanske låter som helt idiotiska frågor men frågan är seriös: då jag är gammal i ”gemet” har jag alltid fått den känslan av att böcker först ges ut i inbundet format för att långt senare ges ut i pocket. Är jag bara ”old-fashion” eller finns det fler som tänker som jag?

Har precis avnjutit en god middag bestående av stekt lax med Creme Bonjour ost, citronsås och coleslaw. Mums!

Comments

  1. Jag tycker om pocketböcker då de oftast går ner i jackfickan och jag lätt kan ta med dem på bussen utan att de tar för mycket plats . De är också billigare. Men det är klart, köper jag boken för att stoltsera med den i bokhyllan ska den förstås vara inbunden. Fast det är tvetydigt för nu har vi så många böcker att de måste stå i två rader och då vill man inte att de ska vara så stora ..
    Magnus recently posted..Topp Tio Tisdag: Bästa omslag

  2. Det är klart att böcker ska ges ut inbundna först! Eller – så tycker jag i alla fall. Samlar man på böcker så vill man ha en bra bok i bokhyllan, och då gör sig ett snyggt inbundet band bäst. Pocketböcker blir ju tyvärr lite sladdriga. När jag köper pocketböcker så gör jag det för att ha under en resa. Mest för att de inbundna riskerar att skadas när man har dem i väska eller ryggsäck. Förutom att pocketböcker blir sladdriga under läsningen så gillar jag inte det dåliga papperet som de flesta har. Jag vill ha böcker med vitt och inte alltför tunt papper!

    • Annika says

      Jag håller med dig: en inbunden bok gör sig betydligt bättre i bokhyllan än en pocketbok. Enda gången jag köper en pocket är när jag ska ut och resa; de är billiga och inte lika skadliga att slänga när man har läst dem. Att jag läste Svart sorti i pocket beror blott och bar på att det var det enda som fanns till buds på mitt bibliotek.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: