Finders Keepers av Belinda Bauer

När jag läste Belinda Bauers debutbok Mörk jord var jag som i trans och väldigt få böcker stannar kvar i mitt medvetande på samma sätt som den gjorde. Uppföljaren Skuggsida var inte lika stark men den var i alla fall så pass bra att jag inte kunde vänta tills Bauers tredje bok Finders Keepers skulle komma ut i svensk översättning.

Nu har jag läst den och även om Mörk jord fortfarande är hennes starkaste kort så griper Finders Keepers tag i läsaren på ett sätt som gör att boken tar slut alltför fort.

Barn kidnappas från bilar när deras föräldrar är upptagna på annat håll. Vid varje tillfälle lämnar förövaren en lapp där han förkunnar att föräldrarna inte älskar sina barn. Reynolds och Rice står rådvilla eftersom kidnapparen är så pass slipad att de enda spår han lämnar efter sig är några små, gröna fibrer av okänt ursprung samt sönderslagna bilrutor i de fall en hund har lämnats ensam …

Jonas Holly, som har varit avstängd från jobbet sedan hans fru Lucy dog, träder åter i tjänst när hans psykolog ger honom klartecken. Reynolds är allt annat än förtjust och han låter honom ta hand om skitgörat. När Holly kommer upp med en teori avfärdar Reynolds den som alltför osannolikt och ägnar det sedan inte någon mer tanke. Inte förrän såväl Steven Lamb som Jonas Holly försvinner och befinner sig i kidnapparens klor …

Jag blir alltid glad när jag åter få träffa karaktärer jag tycker om. Steven Lamb gjorde ett enormt intryck på mig i Mörk jord och med tanke på vad han har varit med om vill jag så förtvivlat gärna att livet ska vara snällt mot honom. I Finders Keepers ser det ljust ut till en början, men säg den lycka som varar för evigt?

Jag har dock svårt att bestämma mig för vad jag tycker om Jonas Holly och jag antar att det framför allt är Steven Lams tankar som har färgat mig här. Jag vill så gärna tycka om Holly med tanke på allt som han har varit med om, men med tanke på vad jag fick veta i Skuggsida så kan jag inte låta bli att undra om Steven har rätt när det gäller honom. Ovissheten kittlar dock skönt och talesättet ”man ska inte döma hunden efter håren” stämmer in på många sätt, både vad gäller Holly och intrigen i stort.

Finders Keepers är en spännande deckare som lyfter fram vad en människa är kapabel till när vansinnet griper tag i henne. Ett gott råd är att du utrustar dig med ett paket näsdukar för ibland blir det så känslosamt och overkligt att det är svårt att hålla nerverna på insidan kroppen.

 

 Bokfakta:

Författare: Belinda Bauer
Titel: Finders Keepers
Utgivningsår: 2012
Förlag: Bantam Press
Format: Inbunden
Antal sidor: 393
Källa: Köpt
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Steven Lamb (del 3)
Betyg [Rating:4/5]

Trackbacks

  1. […] Även Annika har skrivit om boken. […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: