Recension: Mörk jord av Belinda Bauer

Det är sällan som jag fullständigt stämmer in i kritikernas lovsång över en bok, men i fallet Mörk jord av Belinda Bauer är det precis det jag gör.

Handlingen handlar i korthet om den tolvårige Steven Lamb som desperat försöker komma på ett sätt för att rädda sin familj från undergång. 18 år tidigare föll Stevens morbror Billy offer  för den skräckinjagande barnamördaren Arnold Avery. Då Billys kropp aldrig återfanns tvingas Steven dag ut och dag in se på hur hans mormor står vid fönstret för att vänta på att Billy äntligen ska komma hem samtidigt som Steven, hans mamma och bror ständigt förlorar ytterligare en bit av sig själva. Till slut ser Steven ingen annan utväg än att själv börja leta efter Billys kropp på Exmoorheden, fast besluten att till varje pris hitta Billys kvarlevor så att hans familj äntligen ska kunna bli hel igen.

Sällan har en debut varit en sådan här fullträff!

Belinda Bauers gestaltning av Arnold Avery får det att krypa under skinnet på mig likväl som hennes gestaltning av Steven Lamb och hans desperation över att få en “normal” familj får mig att vilja gråta av den vanmakt som förmedlas mellan honom och mig som läsare.

Steven Lamb är bara tolv år men han har redan upplevt mer än vad en annan får uppleva under en hel livstid: trots att han inte ens var född när Billy försvann får han hela tiden leva i skuggan av hans spöke, Billys rum står fortfarande kvar i samma skick som när han försvann och det är ett förbjudet område för samtliga som får tillträde till Stevens hem, han mobbas av killarna i munkjackorna men han härdar ut och när mobbarna har tröttnat borstar han av dammet och fortsätter med sitt tills nästa sammandrabbning, som han vet ska komma, kommer. Listan kan göras hur lång som helst men jag vill inte förta spänningen för de som ännu inte har haft möjlighet att läsa Belinda Bauers sagolika debut.

Vill du ha chansen att få ett exemplar av Mörk jord i brevlådan? Skriv då en kommentar till det här inlägget och anmäl ditt intresse. Måndagen den 24 oktober drar jag vinnaren som kommer att meddelas via mejl.

Ytterligare information om boken ges av Belinda Bauer i följande klipp:

Gissa om jag tänker sluka Darkside med hull och hår … ?

Bokfakta:

Författare: Berlinda Bauer
Titel: Mörk jord (sponsrad länk)
Originalets titel: Blacklands (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Modernista
Översättare: Ulla Danielsson
Antal sidor: 270
Källa: Förlaget
Intresse: psykologi, kriminalroman
Betyg [Rating: 5/5]

Comments

 1. Har aldrig hört talas om den här boken men den verkar ju jättebra. Jag är med och vill ha den! 🙂

 2. Boktok73
  Twitter:
  says

  Min brevlåda längtar också efter just den här boken! Jag är med!

 3. Den låter verkligen som en bok värd att läsa (brukar ju dessutom gilla dina tips…).. Vill gärna delta.

 4. Jag läste recension i tidningen i lördags och blev jättesugen. Vill gärna ha den i brevlådan.

 5. Åh, jag vill ha Mörk Jord i min brevlåda. Har just nu lite av ett köpstop, så det hade verkligen varit på sin plats. Plus att den verkar ruggigt bra!

Trackbacks

 1. […] Annikas kultur- och litteraturblogg; Bokblomma; Bokbrus; Bokföring enligt Monika; Lottens bokblogg; Olika sidor […]

 2. […] läsa mer av Belinda Bauer, men det kanske dröjer lite… Andra som bloggat om boken är Annika, Bokhora och Olika sidor. Finns bland annat på Adlibris, Bokia och Bokus. Mörk Jord […]

 3. Har du modet att välja bort korrekturläsningen? | Språkkorrens blogg skriver:

  […] recensionsexemplar av Belinda Bauers bok Skuggsida. I och med att jag älskade hennes debutbok Mörk jord så läste jag ut den trots att det fanns språkliga misstag som mycket väl skulle ha kunnat få […]

 4. […] är Lingonhjärta. Av de många bloggar som skrivit om den svenska översättningen nämner jag Annika, för det var där jag stötte på den […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: