Första besvikelsen av Deon Meyer [Recension]

jagarens-hjartaJag brukar alltid skryta upp Deon Meyers böcker men Jägarens hjärta var en riktig besvikelse.

Boken tar avstamp 1984 med en näst intill obegriplig inledning. Därifrån kastas man direkt in i en förhörsrapport med aktörer som man inte har en aning om vilka de är, och som inte har något som helst sammanhang med det man hittills har läst. Liknande förhörsprotokoll och utskrifter av samtal dyker upp med jämna mellanrum rakt igenom hela boken och de verkar till synes vara utplacerade lite hipp som happ. Exempelvis så får man läsa ett par rader ur en utskrift på en sida för att först ett par sidor senare serveras möjligheten att läsa hela. På andra ställen trycks rapporter/utskrifter in mellan en dialog eller mitt i en beskrivning av någonting. Detta ger ett fullständigt förvirrat intryck och att dessa utskrifter och rapporter inte bidrar med någonting över huvud taget gör inte saken bättre.

Som om inte det vore nog så är boken fullproppad av tidningsartiklar, tidningsrubriker, radio- och tv-reportage, som tack och lov följer en något mer logisk ordning, men som trots det inte tillför särskilt mycket till intrigen i stort.

Intrigen då?

Handlingen går i korthet ut på att Tobela Mpaypheli ställer upp på ett livsfarligt uppdrag för att rädda en nära väns liv. Han kastar sig upp på ett monster till motorcykel för att leverera en hårddisk med känslig information till honom innan det är för sent. Han jagas av den sydafrikanska underrättelsetjänsten som inte har en aning om vem de har att göra med.

Det här hade kunnat bli riktigt spännande men tyvärr så fallet allt platt till marken, och mot slutet har jag helt tappat greppet om varför det var så viktigt att hindra Tobela från att kunna överlämna hårddisken till sin vän och vilken information den egentligen innehöll.

 

Läs böckerna om Tobela Mpaypheli i rätt ordning

En annan sak som totalt förvirrade mig var att en död person återuppstod tidigt i boken. Jag var beredd på att skriva till Weyler förlag och uttrycka mitt missnöje över att de hade valt att översätta böckerna i fel ordning. Men som tur var sansade jag mig och sökte reda på fakta i stället och då visade det sig att “problemet” inte ligger hos förlaget, utan hos mitt lokala bibliotek som inte har tagit hem boken förrän alldeles nyligen. I normala fall brukar jag inte pusha för att man nödvändigtvis måste läsa alla böcker i en serie i rätt ordning, men i det här fallet är det ett måste. Man ska alltså INTE, som jag gjorde, läsa Devils Peak före Jägarens hjärta!

Ni som är sugen att läsa den här boken ska nog läsa andras åsikter om den då många bloggare är långt mer positiva än vad jag är.

 

Bokfakta:

Författare: Deon Meyer
Titel: Jägarens hjärta
Originalets titel: Heart of the Hunter
Utgivningsår: 2009
Förlag: Weyler
Format: Inbunden
Översättare: Jesper Högström
Antal sidor: 388
Källa: Bibliotek
Intresse: Thriller
Serie: Tobela Mpaypheli (del 2)
Betyg [Rating:2/5]

Comments

  1. Håller med dig om att det är den svagaste av de fem men jämfört med många andra deckare jag läst så håller den ändå måttet. Enlgt mig då!

    • Annika says

      Jag antar att besvikelsen blev än större då jag i samtliga andra fall har tokhyllat alla andra böcker som Meyer har skrivit. Nåväl, inte kommer jag att ge upp honom bara för det här …

  2. Jag måste nog snart ge mig på de tre böcker av Meyer som jag redan har i hyllan.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: