Fred ut! av Desirée Abrahamsson [Recension]

Redan när jag läste Fred ut! första gången förstod jag hur svårt det skulle bli att skriva om den. Den känslan har inte förändrats efter en andra genomläsning. Tvärtom!

Naturligtvis handlar det om att Desirée Abrahamsson är min dotter och att det då kan vara svårt att ha ett objektivt förhållningssätt till texten ifråga, men den största faktorn är faktiskt vad hon skriver och hur hon gör det.

Fred ut! är en samling krönikor och andra kortare texter där Desirée behandlar allt från vänskap, svek, känslor, droger och sex till olycklig och lycklig kärlek till såväl killar som alkohol. Vissa texter berörde mig till tårar, andra lockade till skratt men det fanns en sak som hela tiden var närvarande: tanken på den imponerande resan som hon har gjort under sitt snart tjugoåriga liv. Hon skriver själv att ”jag är i grund och botten en väldigt ledsen, rädd och förvirrad liten tjej fortfarande trots att jag nu är inne på mitt sista tonår”, men hon har tagit enorma kliv i sin utveckling och jag är extremt stolt över henne! Visst blir det fortfarande fel ibland vilket till stor del beror på att hon inte har en fullt utvecklad ”tänk först, gör sedan-förmåga”, men jag är fullständigt övertygad om att hon inom en snar framtid kommer att ha verktygen för att kunna göra en eller annan konsekvensanalys à la Lisbeth Selander (vilket för övrigt även jag skulle kunna vara betjänt av ibland) innan hon hamnar i situationer som sätter henne ”rejält i skiten.”

Desirée är den ärligaste människan jag känner. Tycker hon att någonting är fult/snyggt, fel/rätt, sant/falskt, så säger hon det. Ställer du en fråga till henne så får du alltid ett ärligt svar och om du inte är beredd på att få höra den okryddade sanningen (och ibland mer eller mindre pinsamma detaljer) så gör du bäst i att behålla frågan för dig själv. Det kan tyckas vara en aning provocerande men samtidigt är det så underbart befriande att någon vågar säga sin åsikt och stå för den. I boken får gammal som ung, familj som vänner, internatpersonal som tjänstemän sin släng av sleven och jag säger inte att det inte är välförtjänt.

På samma sätt som ingen annan skulle ha kunnat skriva Karlstad Zoologiska så finns det ingen annan som skulle ha kunnat skriva Fred ut! Både Hanna Hellquists och Desirées röster lyser rakt igenom deras respektive texter och det är inte ofta som jag känner att texten och författaren är ett, men i båda dessa fall så gör jag faktiskt det.

Sammanfattningsvis: Fred ut! berättar Desirée ocensurerade sanningar om självupplevda händelser och om personer hon mött som på ett eller annat sätt har satt spår i hennes liv och hon gör det förbaskat bra!

I love you!

Fotnot: Fred ut! kommer inom kort att tryckas upp i fler exemplar. Om du är intresserad av att köpa ett exemplar kan du nämna det i en kommentar så vidarebefodrar jag anmälan till Desirée. Boken kostar 79 kr + porto.

Comments

 1. Hej!
  Vill gärna köpa en bok!

  • Hej!

   Tack för visat intresse för min dotters bok.

   Jag har tyvärr inga böcker i lager. Det kan dock hända att det blir en ny tryckning längre fram men när det eventuellt kan tänkas bli vet jag i dagsläget inte.

 2. Hej!
  Jag vill köpa ett ex. av boken

 3. Hej, jag vill köpa ett ex av boken!

 4. Är det inte ledsamt som mamma när ens barn säger att hon är ledsen, rädd och förvirrad? Fast å andra sidan är väl alla det i den åldern. Jag bara känner så nu med min lille som är så långt från tonåren att det kommer krossa mitt hjärta om han blir ledsen, rädd och förvirrad, men det är kanske en fas som alla föräldrar måste gå igenom..

  • Det är lite speciellt med Desirée eftersom hon har ADHD och inte fick veta det förrän det år hon skulle fylla 16. Visst är det ledsamt när ens barn är ledsen, rädd och förvirrad men om man, som i mitt fall, sätter det i kontext till det som har varit så är hon en mycket gladare tjej och mer tillfreds med livet nu än vad hon var för några år sedan och det är underbart att se.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: