Ian Rankin tar time-out

Under 2010 kommer den populära skotska författaren Ian Rankin att ta en time-out. I stället för att skriva ska han resa och ladda batterierna.

Under ledigheten ska Rankin försöka söka ta reda på om det fortfarande finns några obesvarade frågor som han måste besvara eller om det finns något format han ännu inte har provat på. Jag har inte haft semester på tre år så gissa om jag är avundsjuk. Tänk att kunna resa land och rike runt under ett helt år. Även om han säger att han inte ska skriva någonting alls under hela året så lär det nog bli en eller annan anteckning i alla fall.

Rankin är en smart (eller kanske snarare beräknande författare). I intervjun med Jon Pelling, SvD erkänner han att han har stora möjligheter att påverka omvärlden.Ett faktum som han verkligen drar nytta av. Det räcker inte med att hans romaner har blivit mer och mer politiska, nej, han drar det ett steg längre. Han vet att premiärministern läser hans böcker. Då resonerar han som så: Varför inte slänga in lite social kritik här och var eftersom det är sådant som han aldrig annars skulle läsa. Beräknande, eller hur?

I intervjun medger Rankin också att han tycker det är svårt att avgöra vad som är litteratur eller deckare (jag som trodde att deckare är lika med litteratur. Visserligen på det populärkulturella planet men i alla fall), men han är glad att ”kriminallitteratur nu börjar tas seriöst även på universiteten.” Det här är ett fenomen som även har hittat till Sverige. För ett och ett halvt år sedan läste jag en kurs som hetter ”Moderna svenska deckare”. Tänk vilken lycka att (för en gångs skull) ha en litteraturlista framför sig med idel romaner som man verkligen vill läsa. Det har aldrig hänt vare sig förr eller senare.

Jag tycker det är glädjande att Rankin själv föredrar att läsa skandinaviska (!) och amerikanska kriminalromaner. Just nu plöjer han sig igenom första delen i Stieg Larssons triologi. En roman han visserligen tyckte var seg i början. Dessutom tyckte han att huvudpersonerna var ganska så ointressanta. Men nu meddelar han att ”nu börjar den ta sig.” Svaret på varför den svenska deckarvågen sköljer över världen kommer jag att skriva om i ett annat inlägg. Kanske redan i morgon.

Intervjun där all fakta till det här inlägget är hämtat görs på Oxford Bar, baren som är Rebus vattenhål. Rankin valde den i början av sin karriär, dels därför att det på den tiden var ett stamställe för poliser, men också för att det är en bra metafor för Edinburgh: ”Den ligger en minut från centrum, men är ändå svår att finna.

Rykten gör gällande att han är på gång med en ny roman med John Rebus i huvudrollen. Detta förnekar han bestämt, men han understryker att han vet var Rebus är: ”Han arbetar med olösta mord ett par kvarter härifrån tillsammans med tre andra personer.”

Snacka om en härlig författare. Jag har läst alla hans böcker om John Rebus (som är översatta till svenska), samt hans bok Öppet hus. Jag hoppas att det inte blir en livslång time-out då jag gärna skulle vilja läsa mycket mer av honom. Den som väntar får se!

Källa: SvD

Comments

  1. Riktigt häftigt runda med underbar guide som berättade och läste högt ur Rebus-böcker. Här kan du läsa mer: http://www.rebustours.com/?page_id=44 Jag var på Tour 1-HIDDEN EDINBURGH. Rekommenderas starkt för Rankin-nördar! 🙂

  2. Åh, inget nytt under 2010 alltså. Hå hå ja ja, men han kommer ju tillbaka! Jag tycker inte alls det är beräknande att lägga in socialkritik, jag ser det snarare som ansvarsfullt. Han vet att han kan påverka och tar alla chanser. Oxford Bar ja, där har jag faktiskt varit. Rebus-touren jag var på för snart ett år sen utgick därifrån. 🙂

    • Häftigt! Hur var Rebus-touren upplagd? Vilka fler ställen besökte ni? Om jag någon gång kommer mig till Edinburgh ska jag definitivt uppsöka den där baren 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: