Recension: Bödelns sång av James Oswald

9789176458549_medium_bodelns-sangJag var fullständigt övertygad om att jag sedan tidigare hade läst Flickoffret av James Oswald, men relativt tidigt in i Bödelns sång förstod jag att jag hade missat något fundamentalt. Till slut var jag tvungen att konsultera min bokhylla och där stod mycket riktigt Flickoffret men jag hade bara läst ett par kapitel. Med tanke på det så kan jag inte ha tyckt att den boken var särskilt bra, och därmed skulle man också kanske kunna tycka att jag inte skulle ha tillräckligt mycket på benen för att kunna göra en recension av Bödelns sång rättvisa.

Men, där har du fel. James Oswalds böcker utger sig för att vara fristående böcker om kommissarie Tony Mclean som löser brott i Edinburgh. Men han misslyckas grovt med att tillåta läsaren att kliva in i handlingen när så önskas. Faktum är att om man inte har läst både Flickoffret och Själarnas bok innan den här så har man inte en chans att till fullo kunna förstå vem Emma är eller hur övriga händelser och/eller karaktärer hänger ihop med Mcleans liv. Bödelns sång skulle med andra ord ha vunnit på ett par, tre tillbakablickar med en sammanfattning av karaktärer/händelser som har sina rötter i tidigare böcker, och som fortsätter att vara aktuella här. Dessa saknas emellertid helt och eftersom jag inte hade något att hänga fast mig vid hade jag absolut inga problem att släppa boken, till och med mitt i ett kapitel, för att ta itu med andra saker.

Dessutom blir det inte bättre av att Oswald till stor del lämnar kriminalgåtan åt sitt öde, en gåta som började bra men som hela tiden fick stå tillbaka på grund av a) Mcleans otaliga uppläxningar av sina överordnade, b) Mcleans oro för Emma, c) Mcleans pengar och avundsjuka kollegor, osv. Varför?

Slutligen finns det gott om övernaturliga inslag i den här boken och det kommer aldrig att gå hem hos mig!

Allt sammantaget så har jag tröskat mig igenom en hel bok utan någon som helst behållning. En cliffhanger i slutet torde innebära att det kommer fler böcker om Tony Mclean, men jag kunde inte bry mig mindre om vad som kommer att hända med vare sig honom eller hans utredare.

Nej, det här var verkligen inte bra!

Daily Mail skriver att James Oswald är den nye Ian Rankin vilket i min bok inte är någonting annat än en förolämpning mot den sistnämnda. Skäms, Daily Mail!

Bödelns sång är ett recensionsexemplar från Modernista.

Comments

  1. Jag tycker att böckerna är ganska okej, men du har rätt, man behöver allt läsa den i rätt ordning för att till fullo ha behållning av dem.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: