Jag gillar verkligen Vera Stanhope [Recension]

När jag läste Svart som natten av Ann Cleeves bestämde jag mig för att jag ALDRIG skulle läsa någon fler bok av henne för den var något av det långtråkigaste som jag någonsin har läst.

Men så såg jag tv-serien VERA och då kom jag överens med mig själv om att jag skulle kunna ge Cleeves böcker en ny chans MEN bara om Vera Stanhope är en av huvudkaraktärerna.

Sagt och gjort.

Nu har jag läst Döda talar inte och det var som att återse en gammal vän. Visst förstår jag att jag var en aning färgad av Brenda Blethyns tolkning av tv-seriens Vera, men vad gör väl det. Eftersom igenkänningsfaktorn var hög fick jag mig många goda skratt vilket förhöjde läsupplevelsen ytterligare ett snäpp. Det här låter kanske en aning konstigt eftersom böckerna i de allra flesta fallen alltid är bättre än filmatiseringar, men jag har sagt det förr och jag säger det igen, britterna kan det där med filmatiseringar.

Vera har fått order om att börja ta hand om sin hälsa och efter dagens simövning träder hon in i bastun där hon möts av en död kvinna. Det visar sig vara en socialsekreterare som hade hand om ett fall där en liten pojke drunknade i ett badkar. Vera och Joe Ashworth rycker i alla trådar men lyckas inte förhindra att ännu ett mord inträffar.

Döda talar inte är en riktig mysdeckare som blandar en intressant mordgåta med en stor portion humor. Vera är för mycket av allt men man kan inte annat än att älska henne ändå. Övriga karaktärer är lika väl gestaltade och hur gärna man än vill hålla sig neutral så går det inte, antingen tycker man om dem eller så gör man det inte. Oberörd är man dock inte, och är det något jag värdesätter hos en författare så är det förmågan att få karaktärerna så levande att jag inte kan låta bli att känna någonting för dem, om det så är kärlek, hat, avsky eller någonting annat.

En annan styrka som Ann Cleeves besitter är att förmedla stämningar och miljöbeskrivningar så att de harmoniserar med varandra. Det är hur enkelt som helst att förflytta sig mellan scenerna samtidigt som man insuper stämningen som råder just där och då. Och även om vi bevittnar ond, bråd död så är det på intet sätt en otrevlig miljö att befinna sig i. Prova själv får du se!

Ann Cleeves om filmatiseringarna av hennes böcker:

Bokfakta:

Författare: Ann Cleeves
Titel: Döda talar inte
Originalets titel: Silent voices
Utgivningsår: 2012
Förlag: Albert Bonniers
Format: Inbunden
Översättare: Jan Järnebrand
Antal sidor: 335
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Vera Stanhope (del 2)
Betyg {Rating:4/5]

Comments

 1. Tänk vad olika det kan vara:-)
  Jag älskade Shetlandskvartetten (inkl Black Raven) men tyckte Silent Voices var långtråkig…
  Lotten recently posted..Utlottning hos Läsa & Lyssna

 2. Jag tyckte också Svart som natten var utrist och jag bestämde mig för att aldrig läsa nåt av Ann Cleeves igen. Men jag kanske ska ge henne en ny chans.

  • Annika says

   Skönt att vi åtminstone är två, jag trodde nämligen att jag var helt ensam i att såga hennes så berömda och omtyckta serie 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: