Nostalgi #1

Kort bakgrund

När jag var ungefär sju år lärde jag mig läsa och sedan den dagen har jag alltid haft minst tio olästa böcker hemma som jag har kunnat välja och vraka bland. Tanken på ett hem utan böcker är mig fullständigt främmande.

Jag växte upp i en pytteliten by och jag gick ettan – sexan i en by drygt en mil från mitt familjehem. En gång i månaden åkte hela skolan till Arjeplog för att gå på biblioteket samt för att bada på badhuset. Visst var väl badet relativt kul men höjdpunkten var utan tvekan biblioteksbesöket och jag lånade hem mängder av böcker varje månad. I början lånade jag hem böcker från alla möjliga genrer och alla möjliga och omöjliga områden. Jag antar att jag var en sökare redo att upptäcka allt som fanns att upptäcka innan jag skulle hitta den genre som jag verkligen skulle brinna för. Till slut hände det: Jag hittade böckerna om Tre deckare. Där och då väcktes mitt intresse för den genre som är min absoluta favorit än i dag.
Detta innebär inte att jag inte läser böcker inom andra genrer och områden. Jag har dock alltid minst en deckare på gång som jag läser parallellt med andra böcker då deckare är den genre som jag känner mig mest bekväm med.

Tre deckare

Det var en helt obeskrivlig känsla att hålla en ny gåta i min hand och jag kunde inte komma hem fort nog så att jag kunde krypa upp i favoritfåtöljen för att hänga med Jupiter Jones, Pete Crenshaw och Robert ”Bob” Andrews på nya äventyr. Lika glad som jag var innan jag hade slagit upp första sidan, lika besviken var jag när boken var slut och jag var tvungen på att vänta kanske både en och två veckor innan jag kunde byta ut den gåtan mot en ny. Allt som allt finns det 43 böcker i serien och det innebar tämligen många timmar god underhållning för mig … och min bror som var lika såld på dessa böcker som jag.

Precis som sig bör innehar de tre detektiverna sina givna roller och var och en bidrar på sitt sätt till att fallen de tar sig an också får sin lösning:

 • Jupiter är chefen som började sin bana som skådespelare. Han är intelligent och han har ett makalöst bra minne. Tack vare hans skådespelarkarriär kan han agera äldre än vad han är om situationen så kräver det.
 • Pete är Jupiters högra hand. Han är atletisk, han är vansinnigt förtjust i djur och han tycker inte om farliga situationer. Trots det är han pålitlig som medlem i teamet.
 • Bob är ”nörden” med glasögon som håller i såväl dokumentering som research, vilket är något som han tillbringar mängder av tid på biblioteket för att kunna utföra.

Exakt hur gamla dessa killar är framkommer inte riktigt, men de förmodas vara cirka 13 – 14 år.

En gömd husvagn är deras högkvarter. Detta är dock inte vilken husvagn som helst: den har flera ingångar som t.ex. tunnel två, dörr fyra etc. Där finns dessutom en telefon, ett mörkerrum, ett dokumentskåp och en verkstad där Jupiter tillverkar alla möjliga föremål av ”skräp” som teamet kan behöva i sin utredning, t.ex. : färgad krita, ett ”se allt”-periskop, Walkie-Talkies och en högtalartelefon.
Böckerna publicerades från 1964 fram till 1987 och är det någonting jag gillar så är det när författaren ”hänger med sin tid”. I takt med att tekniken gick framåt i verkliga livet så gjorde intrigen och tekniken i böckerna detsamma. Det innebär att Tre deckare fick klara sig utan såväl mobiltelefoner som datorer ända fram till alldeles i slutet av sin karriär. Ingen Sci-fi här inte och me like a lot!

Upphovsman

Mannen bakom Tre deckare heter Robert Arthur Jr som ”lånade” Alfred Hitchcocks namn för att dra uppmärksamheten till sina böcker som i original heter Alfred Hitchcock and the Three Investigators. Att det var ett lyckat grepp behöver knappast sägas och det ledde till att väldigt många (jag är en av dem ska jag ärligt säga) misstog honom för att vara böckernas upphovsman. Naturligtvis kan man inte låna namn hur som helst utan att betala för sig. Random House fick således betala en summa pengar till Hitchcock men hur mycket pengar det rör sig om är det nog ingen av de utomstående som vet.  Å andra sidan saknar det helt betydelse: jag har hittat min genre och det kan jag tacka Tre deckare för!

Naturligtvis är det omöjligt för mig att minnas alla dessa detaljer utan hjälp och vad vore livet utan internet? Följande källa har varit mig behjälplig till detta inlägg:

Three Investigators

På boktips.surftown.se finns en fullständig lista över alla böcker i serien om Tre deckare som skänkte mig så enormt mycket glädje när jag var en liten liten flicka…

Om du vill får du gärna haka på den här nostalgiserien genom att posta ett nostalgiskt inlägg på din egen blogg. Om du bestämmer dig för att göra det vore jag tacksam om du kunde lämna en kommentar till det här inlägget så att jag kan läsa om era minnen. Jag är säker på att samtliga av er har en lång och intressant bana inom läsandet att dela med er av…

Det här är som jag skrev i ALKB news II ett återkommande event och nästa nostalgitripp beräknas komma om en till två veckor…. Håll ut, det kommer mera!

Comments

 1. Åh, dom böckerna läste ju jag också! Hade faktiskt glömt dem, tack för att du påminde mej. Finns säkert några stycken nerpackade i lådor därhemma – måste leta, för äldsta dottern skulle säkert gilla dem!

  • Min bror ska ha ett par stycken i sina gömmor men de allra flesta lånade vi från biblioteket. Det är underligt att fast så många år har förflutit sedan jag läste dem så kommer jag ihåg känslan och lyckoruset över att ha hittat denna bokskatt 🙂

 2. Åh, nostalgi! Även jag minns de månatliga besöken på biblioteket under skoltiden. Först högläsning och sedan fritt fram att leta skatter bland hyllorna. Ett längre inlägg i frågan, förmodligen om ”Regnbågens fånge”, kommer på bloggen. Tack för bra utmaning!

  • Ja, det är inte utan att man blir sentimental när man tänker tillbaka på de oskuldsfulla åren 🙂

   Kul att du vill vara med och minnas…!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: