Recension: Brända broar av Val McDermid

branda-broarVal McDermids Carol Jordan och Tony Hill träffade mig rakt i hjärtat när vi möttes första gången och sedan dess har jag sett dem som några av mina absolut bästa fiktiva vänner. Mycket för deras spektakulära sätt att arbeta tillsammans men även på grund av deras inte alltför friktionsfria privata relation.

Mot slutet av Hämndens skugga gick Carol Jordans utredningsgrupp upp i rök och en schism uppstod mellan Carol och Tony. Jag hade svårt för att ta till mig den och jag hoppades innerligt att den skulle vara ett minne blott i Brända broar.

Tyvärr skulle det visa sig att den snarare togs till en ny nivå när Alex Fielding, som du som har sett Mord i sinnet (finns att se på amerikanska Netflix) kommer att känna igen, stegade in i bilden för att sparka liv i en ny utredningsgrupp med sig själv i spetsen. Den enda som är kvar sedan tidigare är Paula McIntyre vilket gör det något mer uthärdligt att beskåda hur Fielding verkligen gör allt för att bevisa att hennes hat mot de gamla utredarna, och då särskilt Tony Hill, är befogat.

Paula McIntyre själv är lite vilsen då stödet från Carol och Tony inte längre finns att tillgå och hon slits mellan att få dem att närma sig varandra samtidigt som hon är orolig för att hennes vän Bev McAndrew ska ha råkat i händerna på den seriemördare som är på jakt efter den perfeka hustrun. När bevisningen pekar mot Tony inser Paula att det är upp till henne att rentvå honom, och att hon på ett eller annat sätt måste få Carol att stiga fram ur skuggorna från sin brors hus (som hon håller på att renovera) för att rättvisa ska skipas.

Spänning är enligt Olov Svedelids definition ”[n]är du glömmer omvärlden för vad du läser eller ser, när du blir så djupt engagerad i personen som är med i handlingen att dennes öde känns i maggropen – då har du upplevt spänning.” (Lär dig skriva spännande, s. 9) Val McDermid kan det där med att skriva spännande, men hon nöjer sig inte med det utan hon drar till med att göra det på flera plan: kommer Carol och Tony att hitta tillbaka till varandra? Kommer Paula att kunna rentvå Tony och få Alex Fielding att inse att det är någon som försöker att sätta dit honom genom att plantera bevis på de två kvinnliga offren? Kommer utredarna att hitta Bev McAndrew i tid? Osv…

Som om inte det vore nog är McDermid en mästarinna på att skildra relationer oavsett om det är mellan mördare och offer, vän och vän, partner och partner (såväl straighta som homosexuella), överordnad och underordnad. Det sistnämna är i Brända broar i första hand relationen mellan Alex och Paula, och jag höll hela tiden tummarna för att Paula skulle gå vinnande ur den striden.

Jag avskyr Alex Fielding som är en oportunist, karriärist och extremt osympatisk.

Även om vi åtminstone glimtvis får träffa Carol, Tony, Stacey (datageniet) , m.fl. så vill jag ha så mycket mer. Jag saknar verkligen den gamla utredningsgruppen!

Boktrailer:

Bokfakta:

Författare: Val McDermid
Titel: Brända broar
Originalets titel: Cross and burn
Utgivningsår: 2014
Förlag: Alfabeta
Översättare: Lena Karlin
Antal sidor: 416
Intresse: deckare, kriminalroman, psykologi
Serie: Carol Jordan & Tony Hill (del 8)

Comments

  1. Den ligger i min att läsa hög, jag längtar efter att läsa den!
    Freja recently posted..Ordlöst höstfönster

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: