Recension: Den misstänkte av Michael Robotham

Den misstänkte Författare: Michael Robotham
Originaltitel: The Suspect
Utgivningsår: 2004 (2005 i Sverige)
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 395
[Rating: 4/5]

Sammanfattning:

Joseph O’Loughlin är 42 år gammal och en mycket framgångsrik psykolog. Hans liv tycks vara perfekt, med en fru som älskar honom och en lycklig dotter.

När en ung kvinna hittas död kallas Joseph in av polisen för att skapa en gärningsmannaprofil och bistå polisen med råd. Kvinnan har dödats med mängder av knivhugg – som det också visar sig att hon har blivit tvingad att åsamka sig själv. Motvilligt ger han sig in i utredningen utan att berätta att kvinnan är någon han känner sedan tidigare: Catherine Mary McBride, en sjuksköterska och tidigare patient som han behandlade för självförvållad stympning. En patient som närapå kostade honom hans arbete på grund av att hon anklagade honom för sexuella trakasserier efter att han hade avböjt hennes närmanden.
Samma dag som mordet begås får Joseph veta att han har Parkinsons sjukdom och den natten gör han sitt livs stora misstag när han besöker en prostituerad precis i det område där mordet begicks.
Under tiden som utredningen fortskrider så behandlar Joseph en ung man vid namn Bobby Moran. Joseph blir allt mer övertygad om att Bobby är mördaren – medan polisen börjar misstänka att det är Joseph som är den huvudmisstänkte. Joseph måste avslöja den rätte mördaren innan någon annan uppdagar de lögner som redan lett honom in i en återvändsgränd. Hela hans tillvaro håller på att rasa samman som ett korthus och Joseph vet att han måste agera snabbt för att rädda både sig själv och sin familj.

Mina tankar:

Robotham är en australisk författare, men händelserna i Den misstänkte utspelar sig på andra sidan jordklotet, närmare bestämt  i London och Liverpool. Liksom i många andra deckare så nämns även det brittiska paradiset Cornwall.

Ända sedan jag var ung har jag varit fascinerad av psykologi. Det som intresserar mig mest inom detta oerhört stora område är hur en människas psyke fungerar och vilka skador enstaka traumatiska händelser kan åsamka människor. Robotham har i den här boken tecknat två fantastiska personporträtt: på den ena sidan finns huvudkaraktären, tillika psykologen, Joseph O´Loughlin, på den andra hittar vi hans patient Bobby Moran. Till en början kommer intrigen lite i andra hand, men det är ingenting man tänker på. Man är i stället fullt upptagen med att fundera på vilka hemligheter som O´Loughlin och Moran bär på, och vilka konsekvenser som deras handlande kommer att få. Först mot slutet vävs intrigen och hemligheterna samman och upplösningen är lika fängslande som genialisk.

Läs första kapitlet av The Suspect på michaelrobotham.com

>->->->->->->->->->->->->->->->->->->->->->

Om författaren

Robotham Michael Robotham föddes i Australien 1960. 1979 började han jobba som journalist och det var hans levebröd fram till 1993 då han sadlade om till spökskrivare för bland annat politiker, popstjärnor och psykologer.

Han är gift och har tre döttrar.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: