Recension: En mördare blir till av Jan Olsson

en-mordare-blir-tillKan man vara för väl insatt i ett ämne för att kunna skriva en bra bok?

Ja, det tror jag att man kan och jag är övertygad om att det var just Jan Olssons expertis som gjorde att jag inte alls klickade med hans En mördare blir till. Experter har nämligen en tendens att , medvetet eller omedvetet, raljera om sin kunskap och det leder i sin tur till alltför många detaljer som i sin tur leder till alltför mycket ”prat” i böckerna som i sin tur leder till att jag antingen blir uttråkad eller uppriktigt irriterad över att allting behöver förklaras och/eller beskrivas i minsta detalj.

Jan Olsson är före detta kriminalkommissarie och gärningsmannaprofilgruppens förste chef och det är utredningen och polisernas arbete som har huvudrollen i En mördare blir till.

I normala fall borde jag slå klackarna i taket och jubla över detta, eftersom brottet och utredningen är nummer ett för mig; vad karaktärerna – och då främst utredarna – gör på sin fritid är för mig tämligen ointressant. Men det måste finnas en viss balans mellan brott, utredning, utredning och övriga karaktärer för att jag ska känna mig helt tillfreds.

Jag hade önskat att Olsson skulle ha gett en djupare insikt i karaktärernas liv i stället för att blint fokusera på polisarbetet. Detta får till följd att jag inte känner den minsta närhet och/eller sympati för någon av karaktärerna och om min känslobarometer hela tiden står på noll har författaren, enligt min mening, misslyckats med sitt uppdrag.

Bokfakta:

Författare: Jan Olsson
Titel: En mördare blir till
Utgivningsår: 2013
Förlag: Parabellum  Nord
Antal sidor: 292
Källa: Förlaget
Intresse: Deckare, kriminalroman
Betyg [Rating:1/5]

Comments

  1. Låter inte alls som en bok för mig, tack för varningen! Jag kom nyss fram till att i valet mellan välmejslade personporträtt och knivskarp intrig så är det personporträtten som är viktigast!
    Freja recently posted..Jag gillar Den sista safarin

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: