Recension: Fyrmästaren av Anna Ihrén

Baksidestext: Höstmörkret har lagt sig över Sotenäset. På Hållös vandrarhem bor Karl Ström, analytiker inom polisen, som planerat in några dagars lugn och ro för att avsluta ett pågående uppdrag. Men efter en promenad till den berömda marmorbassängen rapporterar han i stället till polisen att han hittat en död kvinna i det kalla vattnet. Det visar sig vara den amerikanska ambassadörens dotter, Tricia Andersen, och den stundande utredningen får enorm uppmärksamhet, inte minst från Vita huset.
Fallet ges högsta prioritet och tilldelas Sandra Haraldsson och Dennis Wilhelmson på Göteborgspolisen. Karl Ström framstår snart själv – genom en rad omständigheter – som huvudmisstänkt, och hans sambo Lisa startar en egen privat utredning för att försöka rentvå sin man, trots att det ser allt mörkare ut.
Polisduons efterforskningar pekar samtidigt mot den gamla fyren på Hållö, som i över hundra år skyddat sjöfarare utanför Sote huvud och varit bemannad av fyrmästare och deras familjer. Sandra och Dennis börjar undra om det kan finnas en koppling mellan någon av de gamla fyrmästarna och Uden döda Tricia Andersen.

Mina tankar:

Fyrmästaren är den fjärde boken i serien ”Morden på Smögen” men den första som jag har läst.

Precis som så många andra författare har Anna Ihrén en sidoberättelse med början från sent 1800-tal fram till 1976. Här handlar det om fyrmästarlivet på Hållö och dessa kapitel är skrivna i kursiv stil. Grrr! Min vana trogen hoppade jag över dessa partier och jag saknade inte några avgörande pusselbitar i slutet.

Tempot är lågt, här finns ingen karaktär som jag fastnar eller känner något för och miljön är tämligen intetsägande, om man bortser från de olika väderförhållandena som karaktärerna ständigt ställdes inför. Själv bor jag i en del av landet med 5 årstider och väderväxlingar är något jag är mer än vad vid.

Polisens analytiker, Karl Ström, får tidigt en huvudroll som han inte alls förtjänar. Den får polisen att framstå som ett gäng klåpare som av av polisiära och politiska skäl inte väjer för att ta den lätta vägen ut.

Vid ett tillfälle nämns Ullevi i samma andetag som Håkan Hellström, vilket omedelbart fick mig att återvända till konserten där han slog rekord. Den var magisk och jag har ingenting emot att påminnas om den.

Slutligen tycker jag att upplösningen är rent ut sagt bedrövlig, och allt sammantaget får mig inte att känna något tvång av att läsa övriga böcker i denna serie.

Har dock läst på bloggen Kerstins bokblandning att Ihrén har publicerat den första boken i en ny serie vid namn ”Jubileumsserien” som du kan läsa mer om här. Den heter Nattvakten och eftersom jag inte är den som är den kommer jag att ge henne åtminstone en chans till.

Fyrmästaren är ett recensionsexemplar från Mima Förlag

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: