Recension: Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Recension: Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Författare: Camilla Läckberg
Originaltitel: Fyrvaktaren
Utgivningsår: 2009
Förlag: Forum
Antal sidor: 358
[Rating: 2.5/5]

Sammanfattning

En kvinna som är alldeles blodig flyr tillsammans med sin son till Gråskär, eller Gastholmen som den kallas i folkmun.
Patrik Hedström som har varit sjukskriven återgår till jobbet och kastas direkt in för att leda utredningen kring den man som blivit skjuten i bakhuvudet i sin lägenhet. Offret var Fjällbackas nya ekonomichef, Mats Sverin,  som efter en tids frånvaro hade återvänt till sin barndomsstad. Alla har bara gott att säga om honom, men när polisen gräver djupare i hans liv hittar de en del hemligheter som han hade lyckats dölja djupt under den skinande rena fasaden. Inte minst är polisen intresserad av vad han gjorde på Gastholmen innan han dog.

Mina tankar

Fyrvaktaren är en direkt fortsättning på Sjöjungfrun och jag vet inte, men den känns mest bara som en upprepning av vad Läckberg redan har skrivit. Ingen av huvudpersonerna förändras: Anna fortsätter att vara den systern som alla problem hopar sig för; Erica däremot lever ett gemytligt hemmafru liv med sina tre underbara barn (att tvillingarna är mycket snällare än vad dottern var när hon var liten upprepas vid ett flertal tillfällen boken igenom); Mellberg är sig lik o.s.v
Jag tycker att Läckberg ger på tok för mycket utrymme åt Erica, och Gastholmens spökhistoria i stället för att lägga krutet på mordhistorien. Ett mord behandlas inte ens (här avslöjar jag ingenting som man inte redan har kunnat läsa i Lotta Olssons, DN, recension), men man får väl anta att det mordet kommer att utredas i hennes kommande bok. Om inte vore det nog snudd på tjänstefel.

Spöken ja: flesta av dessa partier är tack och lov skrivna som egna kapitel i kursiv stil (även här är det ingen förändring) så det gick alldeles utmärkt att helt sonika hoppa över dessa. De som var insprängda i själva historien störde emellertid inte så mycket även om jag tyckte att de var högst ointressanta.

Kritikerna tycker att det här är Läckbergs bästa bok. Det tycker inte jag!

Bläddra i boken (flash)

Comments

  1. Du har fått en award av mig. Läs mer i min blogg.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: