Recension: [geim] av Anders de la Motte

Jag fick Anders de la Mottes [geim] och [buzz] av en kompis i somras, och när jag kom hem snörde jag in dem i bokhyllan för att därefter mer eller mindre glömma bort dem.

I fredags höjde min chef upp [geim] till skyarna, vilket naturligtvis väckte min nyfikenhet.

Så vad hände?

Jo, i lördags började jag läsa den och efter vad som kändes som bara några timmar var den utläst.

Jag skulle inte vilja påstå att det är den bästa boken jag någonsin har läst, men den är minst sagt beroendeframkallande.

I [geim] får vi följa två huvudkaraktärer: HP Pettersson och Rebecka Normén. Den förstnämnda skiter i det mesta och tar dagen mer eller mindre som den kommer, medan Rebecka är polisen som har järnkoll på allt, eller nja nästa allt, i sin tillvaro.

Allt börjar med att HP hittar en mobiltelefon på pendeltåget som ”talar” direkt till honom:

”Wanna play a game, Henrik Pettersson?

Yes

No”

Det torde inte vara särskilt svårt att lista ut vad HP svarar, men vilka konsekvenser det beslutet skulle få hade nog ingen kunnat föreställa sig.

Jag hade fått uppfattningen att boken skulle erbjuda ett skyhögt tempo, och visst går det undan när HP är i farten, men när Rebecka tar över taktpinnen lugnar det ner sig en aning. Och denna växelverkan är också synonymt med hela bokens upplägg. Såväl HP som Rebecka har förärats med ett helt eget språk som mer eller mindre fungerar som en förlängning av deras respektive personligheter och ”rollfigurer”. HP kastas in i ett spel i en helt annan värld, och därmed vore det omöjligt att undgå de slangord och tekniska termer som hör därtill. Att han och hans gelikar dessutom slänger ur sig ett och annat engelskt, eller kanske snarare svengelskt, uttryck känns bara naturligt. Rebecka är däremot en korrekt person som både månar om sig själv och sitt yrke, och det märks också i hennes sätt att uttrycka sig.

Under läsningens gång slängde jag iväg en och annan tanke till Jens Lapidus Snabba cash, eftersom det finns vissa språkliga likheter böckerna emellan. Lapidus misslyckades dock fatalt med att blända mig och jag gav upp boken efter ungefär en tredjedel, och det av två anledningar: de obegripliga slanguttrycken och Lapidus extrema överanvändning av : som han slängde in på alla möjliga och omöjliga ställen.

Jag kan inte påstå att jag hade fullständig koll på alla uttryck som de la Motte slängde sig med heller, men han visade upp andra kvaliteter som gjorde att jag inte ens ägnade detta faktum en tanke.

Way to go Anders!

Bokfakta:

Författare: Anders de la Motte
Titel: [geim]
Utgivningsår: 2012
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Antal sidor: 336
Intresse: deckare, kriminalroman, teknik
Serie: HP Pettersson (del 1)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Jag lyckades ju komma över min ovilja för ljudböcker (mp3) genom att lyssna på både geim och buzz. Just nu tar jag en Holepaus och lyssnar på Bubble. Mycket bra uppläst.

  Fast HP har fortfarande lika dåligt ordförråd, jag börjar ge upp om att han nånsin växer upp!
  violen recently posted..Kvant, Christel: Resan till Ribston

  • Jag ska snart ge mig i kast med buzz, men eftersom jag vill smälta geim förstå så får den vänta en stund till. Vet dock inte hur länge jag kommer att kunna hålla mig ifrån den 🙂

   Vem är uppläsare? Jag gillar inte ljudböcker, men det gör min bror och han och jag har väldigt lika smak när det gäller böcker.

   • Mattias Linderoth är uppläsare. Jag har aldrig heller fattat grejen med ljudböcker men fick tipset att jag skulle lyssna på det istället för musik när jag sprang, så nu lyssnar jag faktiskt på buzz som ljudbok 🙂
    Carro recently posted..Vila i frid

 2. Har sett den här boken i boklådor och på bibblan och flera gånger funderat på att köpa/låna hem den 🙂 Måste nog ta och låna/köpa nästa gång tillfälle ges!
  Elisabeth recently posted..Förkylning

 3. Vad roligt att du gillade den. Personligen är det en av mina favorit böcker och har hela trilogin signerad här hemma. Sparar dock lite på den sista boken, vill inte att serien ska ta slut! 😀
  Bella recently posted..Flickan vid glastornet av Erika Vallin

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: