Recension: Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist

Jag har haft en extrem lugn lördags natt på hotellet och tur var väl det!

Redan innan jag jag åkte dit påbörjade jag Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist och redan då hade jag stora problem att slita mig ifrån en intrig som suger tag i ens skjortkrage redan från sidan ett och det krävs en ordentlig viljestyrka för att tvinga den att släppa greppet.

Väl på jobbet gjorde jag undan mina sysslor, servade gästerna och när jag väl blev ensam tog jag fram boken och lät mig hänföras av Victoria Bergmans brokiga uppväxt och livet som trasig vuxen där multipla personligheter har tagit över hennes medvetande. En åkomma som hon delar med barnsoldaten från Sierra Leone, Samuel Bai. Båda två utreds av psykoterapeuten Sofia Zetterlund och sakta men säkert rullas deras levnadshistoria upp som är så fasansfull att den rör sig i en sfär som en vanlig människa kan ha svårt att ta till sig, än mindre förstå.

Parallellt utreder kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg en serie mord på papperslösa pojkar. När utredningen når en viss punkt korsas Jeanettes och Sofias vägar och sedan blir ingenting sig mera likt…

Kråkflickan har allt som jag tokgillar: tempot är skyhögt, samtliga kapitel är korta och varierar mellan en sida upp till ca tio sidor, karaktärerna är überintressanta, språket är fantastiskt, dialogerna är högklassiga, cliffhangers finns det gott om och de placeras ut på så väl utvalda ställen att författarna borde prisas bara för den sakens skull, och den fasansfulla intrigen blir av naturliga skäl pricken över i. Som om inte det vore nog slutar boken på ett sådant sätt att det helt enkelt inte går att undvika att kasta sig över del två, Hungerelden, med en gång.

Jag har inte varit så här exalterad över en svensk deckare/thriller sedan jag upptäckte den eminente och allt för tidiga bortgångne Stieg Larsson. Om jag kunde skulle jag skrika i alla eras öron: LÄS DEN men jag nöjer mig med att i bloggen uppmana er att verkligen göra det för ni lär inte bli besviken.

Jag brukar sällan läsa författarnas tacktal men vem kan undgå att utbryta i ett överförjust  jubel över Jerker Erikssons och Håkan Axlander Sundquists slutord:

Tack till:
Inte en jävel.

Klockrent!

Andra bloggar/åsikter om Kråkflickan:

Bokfakta:

Författare: Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist
Titel: Kråkflickan (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ordupplaget
Antal sidor: 395
Källa: Bibliotek
Intresse: thriller, multipla personligheter, psykoterapi
Serie: Victoria Bergmans svaghet (del 1)
Betyg [Rating:5/5]

 

Comments

  1. Jag har hört många som rekommenderar den men också att den är extremt grotesk. Hur är den på den punkten tycker du?

    • Nog innehåller den vissa groteska inslag, särskilt där barn är inblandade men det finns många böcker (t.ex. Barn 44 av Tom Rob Smith) som är bra mycket extremare än den här.

  2. Visst var den riktigt bra?! Jag tänkte försöka hålla mig tills Hungerelden kommer ut i pocket. Och nu ser jag att den är beräknad till december 🙂

    • Så länge kommer jag inte att kunna hålla mig. Direkt den kommer in på bibblan tänker jag hugga den innan någon annan hinner lägga vantarna på den 🙂

  3. Jag har uppföljaren i min reservationslista och hoppas jag får låna den snart!

Trackbacks

  1. […] urval andra bokbloggar som recenserat boken är: Annika, En och annan […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: