Recension: Livrädd av S.J. Bolton

livraddFör några år sedan läste jag Rov och Ond skörd av S.J. Bolton, och jag var allt annat än imponerad. I Rov hände absolut ingenting, och inte ens karaktärerna berörde mig det allra minsta. Tyvärr skulle det visa sig att Ond skörd var ännu sämre. Jag kom 100 sidor in i boken innan jag la den åt sidan för att aldrig se åt den igen.

När så Modernista skickade ut information om höstens boksläpp någon gång i slutet av sommaren förra året hoppade jag medvetet över Nu ser du mig, del 1 i serien om Lacey Flint.

För ett tag sedan fick jag återigen ett mejl av Modernista, och denna gång handlade det om vårens bokutgivning och då fick jag helt plötsligt för mig att jag skulle ge Bolton en chans till, och det är jag – i alla fall delvis – glad för i dag.

Livrädd tar oss med till Cambridge universitet där en rad kvinnliga studenter begår självmord. Bara ordet självmord gör mig illa till mods, eftersom jag genom åren har fått min beskärda del av vad ett sådant gör med familjen och vännerna som lämnas kvar med alla sina frågor som aldrig kommer att få ett svar. Som tur är, är det inte särskilt svårt att kunna hålla en viss distans till det som sker i den här boken, och det av två anledningar: händelserna som leder fram till självmorden och sätten de utförs på. Jag kan inte tänka mig att något av detta skulle kunna ske i verkligheten. Jag hoppas i alla fall inte det, men om det mot all förmodan skulle visa sig att jag har fel skulle till och med jag bli LIVRÄDD.

Det är antalet självmord som får polisen att utesluta att det handlar om sammanträffanden, och för att samla bevis skickar de in Lacey Flint för att agera under täckmantel på universitetet. ”Åh nej, inte en ny Tana French”, tänkte jag, men som tur var behövde jag inte bli orolig då Boltons approach är långt mer trovärdig än vad Frenchs var.

Flint tar sitt uppdrag på stort allvar, och ju närmare hon kommer gåtans lösning desto mer kittlar det i spänningsnerven. Att hon dessutom själv utsätts för den djävulska plan som ligger bakom övriga självmord gör inte saken sämre. Jag gillar hennes nerv, envishet, nyfikenhet och – titeln till trots – orädsla för den situation hon befinner sig i. Vad jag tycker om hennes kompanjon Mark Joesbury har jag inte riktigt fått grepp om ännu, men det lär nog visa sig i kommande böcker om den här duon består. I annat fall må det vara hänt och jag lämnar honom därhän.

Lotta Olsson, DN, anser att ”S.J. Bolton är en stark kandidat till att axla Val McDermids blodiga mantel.” Så långt vill jag inte gå. Livrädd är utan tvekan en läsvärd bok, men få, om ens någon, kommer i närheten av Val McDermids storhet när det gäller böckerna om Carol Jordan och Tony Hill.

Du som tycker om boktrailers bör nog kolla in den här:

Till sist ett intressant samtal mellan S.J. Bolton och min långtida favorit Lee Child:

 

Bokfakta:

Författare: S.J. Bolton
Titel: Livrädd
Originalets titel: Dead Scared
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Lilian & Karl G. Fredriksson
Antal sidor: 411
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Lacey Flint (del 2)
Betyg [Rating:3/5]

Comments

  1. Är jättenyfiken på denna bok.
    Lena recently posted..Göra rätt

Trackbacks

  1. […] har skrivit om boken däribland Alkb,  Bokföring enligt Monika,  Bokraden,  […]

  2. […] som läst; Annika, […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: