Recension: Brottsplats: Faithful Place av Tana French

För en tid sedan började jag läsa Okänt offer av Tana French men jag var tvungen att lägga den åt sidan på grund av att jag omöjligt kan förstå hur en polis kan ikläda sig rollen som en mördad student utan att ens hennes studiekamrater sedan flera år upptäcker att något inte står rätt till. Trams rätt och slätt!

Jag är dock inte den som är den utan jag ger gärna författare nya chanser om jag anser att de förtjänar det. Och det gör verkligen Tana French med Brottsplats: Faithful Place som nominerades till Edgar Allan Poe Award 2011.

Rosie Dalay och Francis “Frank” Mackey kommer båda från disfunktionella familjer och de bestämmer sig för att tillsammans lämna Irland för ett nytt liv i London. De kommer överens om tid och plats för när flykten ska ske och full av förväntan beger sig Frank till mötesplatsen. Men Rosie dyker aldrig upp och full av indignation över att hon måste ha rest med någon annan flyr Frank sitt barndoms kvarter på egen hand. 20 år senare ringer hans syster Jackie för att berätta att man har funnit Rosies resväska i ett gammalt ödehus vilket indikerar att hon trots allt aldrig fick tillfälle att lämna Faithful Place. Numera arbetar Frank som polis och han är fullt besluten att ta reda på vad som hände den där natten som han så länge har försökt glömma.

Tana Frenchs beskrivning av de två disfunktionella familjerna berör en i hjärtat. Frank kommer från en familj där pappan är en suput som inte ser något fel i att ge vare sig frugan eller barnen stryk om de i hans inskränkt värld har bett om det. Rosie å andra sidan har en far som vakar över henne som en hök efter han har fått nys om att hon och Frank har ett förhållande och han hotar mer eller mindre att slå ihjäl den som kommer nära henne utan hans tillåtelse. Mödrarna är för tuktade för att orka ta strid mot sina män och kämpa för att barnen ska få en trygg uppväxt. Detta leder av förklarliga skäl till bitterhet och känslan av någon gång få upprättelse för allt de har tvingats utstå är det som håller dem uppe …

Jag kan omöjligt sätta mig in i hur det skulle vara att växa upp i en familj där hot, olycka och ett bäcksvart mörker ligger över en som en andra hud vareviga dag. Ej heller kan jag föreställa mig hur det skulle kännas att få insikt i och vetskap om att någon i ens direkta närhet kan bära på en sådan inneboende ondska att gränserna mellan rätt och fel helt suddas ut för att i stället lämna plats åt ett självrättfärdigande av värsta sorten.

En sak vet jag dock med säkerhet och det är att jag definitivt kommer att läsa fler böcker av Tana French som går i samma linje som Brottsplats: Faithful Place. En titel som jag så här i efterhand tycker är genialisk i sin dubbeltydighet.

Bokfakta:

Författare: Tana French
Titel: Brottsplats: Faithful Place (sponsrad länk)
Originalets titel: Faithful Place (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Peter Samuelsson
Antal sidor: 440
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, spänning
Betyg [Rating: 3/5]

Comments

  1. Trams? Nej men Annika, den var ju skitbra. Och kompisarna inte så lättlurade som du tror. Läste du inte ut den?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: