Recension: Med slutna ögon av Gianrico Carofiglio

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: att placera in Gianrico Carofiglios böcker i ett fack är näst intill omöjligt. Men vad gör väl det då de erbjuder en angenäm lässtund, i alla fall för stunden.

I Med slutna ögon av Gianrico Carofiglio återser vi advokaten Guido Guerrieri som tar sig an ett fall som ingen annan vill ha eftersom den åtalade är en känd läkare och tillika son till Baris mäktigaste man.

Bokens uppbyggnad påminner mycket om På sannolika skäl vilket förmedlar en hemtrevlig känsla: Man känner igen Carofliglios mix av anti-dialoger och vanliga traditionella sådana, humorn finns där trots bokens allvarliga tema, Guido ställer sig och lagar en middag och han delar gärna med sig av receptet samt det makliga tempot.

Carofiglio skriver lättlästa böcker med korta meningar och enkel terminologi. Därför tycker jag det är synd att översättningen (eller kanske snarare korrekturläsningen) är så slarvigt gjord. Detta sammantaget har fått mig att bestämma mig för att läsa nästa bok på italienska.

Ad occhi chiusi har filmatiserats och det korta smakprov som Youtube bjuder på får mig att längta efter mer:

Andra röster om Med slutna ögon: DN, Boktokig, Deckarhuset & Bokmalen.

Bokfakta:

Författare: Gianrico Carofiglio
Titel: Med slutna ögon
Originalets titel: Ad occhi chiusi
Utgivningsår: 2011
Förlag: Månpocket
Översättare: Ulla Trenter
Antal sidor: 216
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, juridik, rättegång
Serie: Guido Guerrieri (del 2)
Betyg [Rating:3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: