Recension: Skälig misstanke av Gianrico Carofiglio

Gianrico Carofiglio är en annorlunda författare på många sätt: han förlägger sina intriger i den lilla hamnstaden Bari i stället för att satsa på en större stad som den stora massan känner till, han undviker i mångt och mycket allt vad normala dialoger heter, eftersom han helt enkelt har hittat på ett eget ”anti-dialog-system” som faktiskt fungerar riktigt bra, han låter huvudkaraktären, Guido Guerrieri, laga de enklaste pastarätterna som till och med får mig att känna en längtan efter att rusa till spisen för att bevisa att jag också minsann kan laga fantastiska maträtter av små medel, och sist men inte minst så är hans böcker korta, men naggande goda.

Skälig misstanke är den tredje boken i serien om försvarsadvokaten Guido Guerrieri, men tyvärr är det också den sämsta.

Det beror inte på att intrigen är mycket sämre än vanligt. Ej heller är språket annorlunda.

Nej, det handlar helt enkelt om att Carofiglio har valt att låta Guerrieris privatliv ta över alltför mycket, och det klarar jag som sagt var inte av. Att han dessutom låter Guerrieri gå ett par steg för långt gör inte saken bättre. Jag kan tyvärr inte gå in på varför jag tycker det, eftersom jag då skulle avslöja alltför mycket av handlingen, men jag är ganska säker på att jag kommer att få medhåll av andra som har läst boken, även om vi kanske inte har fastnat för precis samma saker.

Här nedan finns en liten film där Gianrico Carofiglio svarar på fem frågor om böcker. Intervjun är på italienska, men om det är någon som verkligen är intresserad av det han har att säga så kan jag bistå med en översättning. I annat fall kan du ju alltid bara luta dig tillbaka och njuta av språket, som enligt min mening är det vackraste i världen:

Andra lästips från Italien

 1. Jag älskar tv-serien om Kommissarie Montalbano, vars upphovsman heter Andrea Camilleri. För inte så länge sedan fick jag Utflykten till Tindarioch jag kunde inte annat än att älska den också. Jag har inte läst så många av Camilleris böcker, vilket helt enkelt beror på att endast ett fåtal av hans böcker finns översatta till svenska. Om han skulle skriva sina böcker på italienska så skulle jag nog ha slukat alla i ett aldrig sinande tempo, men tyvärr har han valt att skriva dem på sicilianska, vilket är en dialekt som helt enkelt inte går att förstå.
 2. Om man har en förkärlek för Vendig bör man läsa Donna Leons böcker om kommissarie Guido Brunetti. En stor del av intrigen kretsar kring mat, och med all rätt har den gode Brunetti förärats med en alldeles egen kokbok. Jag är inte ett dugg intresserad av matlagning, men den här kokboken tänker jag minsann köpa, eftersom Leons böcker alltid får mig att längta efter italiensk mat.
Om någon har något bra tips på italienska deckare så tar jag tacksamt emot dem!

Bokfakta:

Författare: Gianfranco Carofiglio
Titel: Skälig misstanke
Originalets titel: Ragionevoli dubbi
Utgivningsår: 2012
Förlag: Forum
Format: Inbunden
Översättare: Ulla Trenter
Antal sidor: 280
Källa: Bibliotek
Intresse: juridisk deckare
Serie: Guido Guerrieri (del 3)
Betyg [Rating:2/5]

Comments

 1. Min tre på tre utmaning är 3x italienska deckare: På sannolika skäl Gianrico Carofiglio, En florentisk fälla Michele Guittari, En dunkel död Donna Leon.

  Det tycks just nu som om jag behöver byta ut Guittari mot Camilleri. För Guittari krävdes ett inköpsförslag till biblioteket – utan resultat än så länge…

  Camilleris senaste ligger dock redan i att-läsa-högen. Det glädjer mig att den tycks vara minst lika bra som föregångarna! Liksom det glädjer mig att det finns fler utgivna i Italien med hopp om översättning. Montalbano är trots allt i särklass min favorit bland de italienska deckarna.
  Boel recently posted..Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand

  • Jag skrattade högt när jag läste Camilleris bok. Min yngsta dotter började till slut fundera om jag var riktigt klok 🙂
   Guittari har jag aldrig hört talas om, men det tänker jag absolut ändra på. Tack för tipset!

 2. Har bara läst två-tre italienska deckare. Det jag läst har inte gett mersmak, men jag har väl inte hittat rätt ännu. Montalbano har jag inte läst.
  Maria recently posted..Seminarium: Vinterträdet – en roman om Greta Garbo

  • Om du får chansen tycker jag att du ska se Kommissarie Montalbano på tv. En serie om fyra delar brukar dyka upp i svensk television med jämna mellanrum. Då är jag salig vill jag lova.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: