Recension: Mord.net av Buthler & Öhrlund

Jag har mycket att säga om Mord.net av Dan Buthler och Dag Öhrlund vars teman i stora drag är pengar och makt. Det är på intet sätt något jag inte har läst förut men det finns så oändligt många författare som lyckas skildra denna smutsighet på ett betydligt bättre och mer övertygande sätt än vad Buthler och Öhrlund gör.

För det första är språket många gånger undermåligt men då det är en debut kan jag ha ett visst överseende med detta. Däremot kan jag inte låta bli att påpeka att en extra korrekturläsning aldrig kan vara av ondo. När interpunktionen inte sitter som den ska eller när vissa meningar är ofullständiga så försvinner automatiskt flytet i läsningen. Då dessa skavanker är väldigt lätt att åtgärda känns det näst intill tragiskt att inte förlagen och/eller författarna verkligen lusläser boken i ett kvalitetssäkrande syfte.

Än värre är det minst sagt digra karaktärsgalleriet som växer till en oerhörd negativ faktor då det blir näst intill stört omöjligt att såväl hålla isär dem som att hinna lära känna dem. Detta får till följd att åtminstone jag inte känner varken något intresse eller ens sympati för någon av dem. Man hinner bara börja få en uppfattning om hur de ser ut, vilka karaktärsdrag de har och ungefär hur deras familjekonstellationer ser ut innan de slängs åt sidan för att ge plats åt nya. Trist tycker jag!

När de två ovanstående faktorerna inte ger ett fullt tillfredsställande intryck tenderar även allting annat att falla ihop som en glassbomb i solsken. Det gör det dock inte här, då intrigen är näst intill lika genialisk som skrämmande.

Intrigen kretsar till stor del kring internet som är älskat av de flesta som har kommit i kontakt med det. Jag tillhör dem som en gång i svunna tider satt och slog i uppslagsverk när jag hade en fråga som jag bara behövde få ett svar på. När internet kom under tidigt 90-tal (?) kändes det som ett svar på mina böner då allting blev så mycket enklare när informationen aldrig var längre bort än en knapptryckning.

Men som vanligt finns det inget gott som inte för något ont med sig! I internets fall är det anonymiteten som erbjuder oändliga möjligheter för dem som inte har rent mjöl i påsen. I Mord.net speglas detta genom att vissa karaktärer besitter enorma datakunskaper som ger dem såväl tillfälle som medel att komma åt information som direkt kan tillintetgöra en människas liv. Dessutom erbjuder internet en perfekt mötesplats för skumma typer såsom pedofiler, utpressare och mördare som snabbt och elegant kan skapa ett nätverk som inte går att spåra. Här har vi också pudelns kärna i Mord.net.

Poliser i bland annat Sverige, Finland, Holland, Australien och USA står med mordutredningar där offren har mördats på liknande sätt, men det finns varken motiv eller vittnen som kan föra utredningen framåt. Det är först när Jacob Colt tar kontakt med sina utländska kollegor som de börjar ana ett samband mellan de till synes slumpmässiga dåden. Avgörandet kommer i form av en kvinnas osäkerhet inför den uppgift som har ålagts henne och som bär med sig dokument som aldrig borde ha sett ljuset …

Även om Buthler och Öhrlund har fantiserat fritt kring hur kriminella på ett såväl vinstgivande som nätverkande sätt kan använda sig av internets mer mörka sidor så känns det vansinnigt skrämmande att detta, eller åtminstone en variant av det, mycket väl skulle kunna ske i verkligheten.

Några trådar lämnas öppna vilket naturligtvis är ett väl beprövat knep för att få läsarna att fortsätta läsa författarnas böcker. Självklart kommer jag att ge mig i kast med En nästan vanlig man och då hoppas jag att jag kommer att få lära känna Jacob Colt mer på djupet, att de lösa trådarna kommer att knytas ihop, att språket kommer att ha förbättrats och sist men inte minst att denna bok kommer att erbjuda en rafflande och egensinnig intrig.

Bokfakta:

Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Titel: Mord.net (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2007
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 439
Källa: Bibliotek
Intresse: internet, programmering, thriller
Serie: Jacob Colt (del 1)
Betyg [Rating:3/5]

Comments

 1. Jag var inte helt nöjd med mord.net, tyckte den var väldigt ojämn. Den djävulska planen hade alldeles för många svagheter för att kunna fungera i verkligheten och skildringen av skurkarna som låg bakom allt kändes lite fånig.
  Maria recently posted..Amanda Svensson: Välkommen till den här världen

 2. Jag försökte läsa den men har lagt den på is, så många hopp mellan personer och i tiden att jag blir snurrig. Det är lättare att hålla koll på när man läser 4 böcker samtidigt :/
  [Anna] recently posted..Bokbloggsjerka 19 – 22 oktober

 3. Svar på kommentar i min blogg: Jag har själv sneglat lite på den där Harry Potter-kursen! Så lite avis är jag allt. Det är nog en hel del som inte läst längre böcker än den. Själv har jag nog förutom Harry inte läst några böcker som är längre än 700 sidor.

 4. enligt O
  Twitter:
  says

  Jag läste inte ens ut den. Språket var en ren katastrof.

 5. Mord.net var den första bok jag läste av de här herrarna och jag älskade den. Historien var så snillrik och smart att jag blev alldeles mållös. En nästan vanlig man läste jag förra året, tror jag, och den måste ha varit bra för jag var riktigt, riktigt arg hela tiden jag läste den och ville egentligen bara att den skulle ta slut.

 6. Anna (med näsan i en bok) says

  Blev inte så värst sugen att läsa den…

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: