Recension: När skruven dras åt av Henry James

nar-skruven-dras-atJag har aldrig trott på spöken och jag kommer aldrig att tro på spöken. Så varför i all världen läser jag då en spökhistoria?

Det är en mycket bra fråga som jag inte har ett uppenbart svar på, men kanske ville jag att Ola Larsmo, DN, skulle ha rätt i sitt påstående att När skruven dras åt av Henry James är ”Världens bästa spökhistoria.” Eller så ville jag bara vidga mina läsvyer genom att ta steget utanför min bekvämlighetszon med förhoppningen att jag skulle bli lika förtjust i den som de ”lärda” kritikerna.

Det blev jag inte, inte på långa vägar.

Det enda jag är riktigt säker på är att jag under läsningens gång väntade på den där tvisten som jag bara visste skulle komma, eftersom Christer B. Johansson, Tidningen Kulturen, hade sagt att ”Upplösningen av När skruven dras åt är så infernalisk att jag absolut inte tänker berätta någonting om den. Läs själv, vetja!”

Och nu har jag gjort det. Jag läste, och läste och läste men ingen omvälvande händelse inträffade som skulle få mig att utbrista i ett hänfört ”WOW!”, utan det blev snarare ett lamt ”Jaha, vad har jag nu missat?”

Faktum är att jag inte har missat något, det är helt enkelt så att man måste vara en mästare på att läsa mellan raderna för att till fullo kunna förstå handlingen i det här boken. Det är inte jag. Vidare måste man, om inte acceptera, så i alla fall kunna härda ut med tanken på att en del böcker lämnar en med ett öppet slut där man själv får fylla i luckorna. Det kan inte jag (om inte boken ingår i en serie förstås).

Boken är komplex och genom att titta på den här korta filmen kommer du att förstå varför:

Bokfakta:

Författare: Henry James
Titel: När skruven dras åt
Originalets titel: The turn of the screw
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Översättare: Ola Klingberg
Antal sidor: 152
Källa: Förlaget
Intresse: Spöken, spökhistoria
Betyg [Rating:1/5]

Comments

  1. Inte en bok för mig då, jag avskyr ”läsa mellan raderna”-böcker….
    Freja recently posted..Reallife mammasamvetet

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: